Magazin Dünyası

Cam Endüstrisi Sürdürülebilirliğin Lokomotif Sektörü Olacak

Cam endüstrisi, çevresel etkisini azaltmak için sürdürülebilir üretim uygulamalarına odaklanmaya devam ediyor. Ekolojik bir perspektif benimseyen sektör; temiz üretim tekniklerinin uygulanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve kaynak verimliliğinin optimize edilmesi gibi konulara öncelik veriyor. Sektörün önde gelen firmaları arasında yer alan Yorglass, tam da bu noktada camın sonsuz yaşam döngüsünü tüm dünyaya göstermek adına çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Cam endüstrisinin sürdürülebilir gelecek için çok stratejik bir konumda olduğunu vurgulayan Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Semavi Yorgancılar, camın ham madde olarak dönüşüm, verimlilik ve tasarruf konularında çok yüksek bir değere sahip olduğunu söyledi.

 Cam dünyasının global ve güvenilir tedarikçisi Yorglass; geliştirdiği çözümler, kullandığı yöntemler ve imza attığı projelerle camın sürdürülebilirliğini ispat eden çalışmalara imza atıyor. Tüm işletmeleri sıfır atık belgesi almış bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürülebilirlik çerçevesinde yürüten Yorglass, daha yaşanabilir bir dünya için camın stratejik önemine inanıyor. Camın dönüşüm, verimlilik ve tasarruf konularında ham madde olarak çok yüksek bir değere sahip olduğunu ifade eden Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Semavi Yorgancılar, bu açıdan camın yalnızca döngüsel ekonomi modellerinin bir girdisi değil, geleceğimizin merkezinde olacağını düşündüklerini ifade etti.

Döngüsel ekonomi modelleri içinde yepyeni fırsatlar yaratıyor

Yüksek oranda geri dönüştürülebilir bir malzeme olan camın döngüsel ekonomi içinde verimli bir cam geri dönüşüm sistemi kurduğuna dikkat çeken Semavi Yorgancılar; “Cam, döngüsel ekonomi için bulunmaz bir nimet. Çünkü camın geri dönüştürülmesi, işlenmemiş malzemelerden cam üretilmesine kıyasla enerji tüketimini, sera gazı emisyonlarını ve atık oluşumunu önemli ölçüde azaltıyor. Bu durum hemen harekete geçtiğimiz takdirde doğal kaynakları koruyabilir ve ham madde çıkarımını azaltabilir. Üstelik biz, camın döngüsel ekonomi içinde yepyeni fırsatlar yarattığını da düşünüyoruz. Şöyle ki, geri dönüştürülmüş cam ürünlerinin toplanması, tasnif edilmesi, işlenmesi ve üretilmesi dahil olmak üzere geri dönüşüm sürecinin çeşitli aşamalarında istihdam fırsatları oluşturabilir. Bu noktada sektörümüz canla başla çalışıyor. Cam sektörü; geri dönüşüm oranlarını artırmak, toplama sistemlerini iyileştirmek ve geri dönüştürülmüş cam için yeni uygulamalar keşfederek işlenmemiş ham maddelere bağımlılığı azaltmak için yeni yollar geliştiriyor. Açıkçası cam endüstrisinin sürdürülebilir gelecek için çok stratejik hatta lokomotif bir rol üstleneceğine inancımız tam” diye belirtti.

Camın teknolojik, sürdürülebilirlik ve ekonomik boyutlarını öne çıkarıyor

Enerji verimliliği ve çevreye olan etkilerini son derece önemsediklerini ve bu kapsamda karbon emisyonlarını düşürmek için sürdürülebilir bir şirket kültürü benimsediklerini söyleyen Semavi Yorgancılar; “Analizörler ile hat bazında bütün üretim tesislerimizde enerji takibi yapıyor, müşterilerimize ürün kodu bazında enerji tüketimlerini raporluyoruz. Üretim tesislerimizde kirliliğin ve atıkların azaltılması, materyallerin geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve bertaraf edilmesi konuları için çalışmalar yapıyoruz. Bazı fabrikalarımızın çatılarını birer solar panel tarlası haline dönüştürerek karbon emisyonunu önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Bilim Temelli Hedefler çerçevesinde 2032 yılında karbon emisyonunu yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılında ise net sıfır hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilirliğiyle öne çıkan Safe Sky, Yorboard ve enerji tasarrufunda yüksek sonuçlar veren ticari camlarımızdan solar panel camlarımıza kadar birçok noktada camın sürdürülebilirliğini tüm dünyaya göstermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca bir ileri dönüşüm projesi olan YUDA Cam Kaykay ile endüstriyel üretimde fire olan malzemenin değerli ürünler için ham madde olabileceğini açıkça ortaya koyuyoruz. Bu noktada şunun altını çizmek isterim ki, geri dönüşümün hem bireysel olarak hem üretim firmalarının yapması gereken bir gereklilik olduğu unutulmamalı. Özellikle de döngüsel ekonomiyi destekleme kapsamında üretimde ileri dönüşüm prensiplerine mutlaka yer verilmeli, sektör ve bireyler konuyla ilgili teşvik edilmeli. Biz tam da bu hassasiyetle ve amaçla şirketimizin ilk B2C ve ileri dönüşüm ürünü olan YUDA Cam Kaykay’ı hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu