Yeni Nesil 'Kadınlar Matinesi'ni Kurdu: Nesteren Şencan Görgülü
Sabancı Vakfı 14. Sezon Fark Yaratanı Nesteren Şencan Görgülü, 2016 yılında kurduğu Kadınlar Matinesi ile Türkiye’nin ilk ve tek kadınlar arası ikinci el eşya mezatını gerçekleştiriyor. Görgülü, Kadınlar Matinesi’nde kadınların dayanışma prensibiyle hep birlikte çalışarak gelir elde etmelerini ve kadın istihdamını artırmayı hedeflerken aynı zamanda ikinci el eşya kullanımını yaygınlaştırarak paylaşım ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyor.
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 14. Sezonunda Fark Yaratan seçilen Nesteren Şencan Görgülü, 2016 yılında ikinci el eşya pazarında faaliyet gösteren amatör ya da profesyonel kadın satıcılara yeni satış kanalları açmak üzere Kadınlar Matinesi’ni kurdu.
İkinci el eşya pazarında Türkiye’nin ilk ve tek kadınlar arası mezatı olma özelliğini taşıyan Kadınlar Matinesi’nde mezatın yanı sıra pop-up store’lar, bagaj satışları, farklı kültürel ve tarihi mekanlarda ikinci el eşya satışı da yapılıyor. Kadınlar Matinesi’nde kadınlar için pek çok yenilikçi satış kanalıyla satış imkanı sunularak kadınların gelir elde etmesi destekleniyor.
25 yıldır ikinci el ürün kullandığını belirten Nesteren Şencan Görgülü, eşiyle birlikte eski eşyalar toplamaya merakı olduğunu ve tekrar kullanımı mümkün olan eşyaları değerlendirmeyi bir yaşam tarzı olarak benimsediklerini ifade ediyor. Profesyonel iş hayatını bırakıp Feriköy’deki antika pazarında artık koleksiyonunu yapmayacağı eşyaları satmaya başlayan Görgülü, pazarda kullanılan dili erkek egemen bulduğunu ve kadınların bu tarz pazarlarda var olmakta zorlandığını ifade ederek kadınlar lehine bir oluşum olan Kadınlar Matinesi’ni kurma kararı aldı.
Yalnızca eskici kadınlardan oluşan bir dayanışma olan Kadınlar Matinesi; kadınların gelir elde ederek güçlenmelerini, kadın istihdamı yaratmayı ve paylaşım ekonomisine katkıda bulunmayı varoluş amacı olarak tarif ediyor. Kadınlar Matinesi’nde daha önceden belirlenen satıcı ve alıcı kadınlara duyurulan günlerde gerçekleştirilen mezatlara İstanbul’un farklı ilçelerinden, farklı sosyo-ekonomik düzeyden pek çok kadın katılıyor. Mezat günü kadınlar, evlerinde kullanmadığı ve taşınabilir her türlü eşyasını getiriyor, yaptıkları satıştan da elde ettikleri kazançla ekonomilerini güçlendiriyor. Bir alış-satış mekanı olmaktan öte kadın dayanışmasına ev sahipliği yapan Kadınlar Matinesi, alıcıların piyasanın çok altındaki bedellerle ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak sağlayarak aşırı tüketim kültürüne karşı yeni bir ekonomik model sunuyor.
Kadınlar Matinesi’nin kadınlar arasında dayanışma için örnek gösterilecek bir çalışma olduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 14. Sezonunda Fark Yaratan seçilen Nesteren Şencan Görgülü’nün Kadınlar Matinesi oluşumu, kadınların dayanışması adına örnek olabilecek bir çalışma. Nesteren Şencan Görgülü, çevresindeki sorunlar karşısında çözümün parçası olmayı seçti. Yüzlerce kadının hem ekonomilerine katkı sağladı hem de toplumsal anlamda daha aktif vatandaş olmalarına vesile oldu. Aynı zamanda başlattığı bu yeni ekonomik modelle dönüşüm ekonomisine katkı sağlayarak doğanın korunmasına da katkı sağladı. Fark Yaratanlar Programı ile topluma ilham olan bireyleri tüm Türkiye’ye tanıtmayı hedefliyoruz. Nesteren Hanım’ın da başardıkları ile toplumun ilham almasını arzu ediyoruz ve kendisine destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, 2009 yılından bu yana Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunan bireylerin ve kurumların yarattıkları olağanüstü etkileri görünür kılmak ve topluma ilham vermek amacıyla gerçekleştiriliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı