Sağlık Haberleri

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Alzheimer hastalığı, başlangıç aşamasında bunama rahatsızlığına benzemektedir. Bu hastalık oldukça sinsi bir şekilde başlayıp, oldukça ağır bir şekilde ilerlemektedir. Sinsi bir hastalık olduğu için başlangıçtaki belirtilerini tam olarak kestirilememektedir. Ancak, başlangıc belirtileri olarak unutkanlık, depresyon, tahammülsüzlük, kendini ifade edememek, yakın geçmişi hatırlayamamak gibi belirtileri söylenebilir. Bu belirtilerin devamı olarak kişi hangi gün nereye gittiğini hatırlamamaya başlar. Konuşma bozuklukları zamanla daha da belirgin bir hale gelmeye ve kişi hiç bir şeyi önemsememeye, saldırgan hareketler yapmaya başlar. Belirtiler arasında, şuursuz bir şekilde yemek yeme görülebilir. Bu hastalık zamanla kişinin kişiliğini kaybesi ve hareketlerinin giderek azalması şeklinde devam eder. Bu belirtiler de hastalığın son evrelerini oluşturmaktadır.

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı bunama durumunun en sık görülen halidir. Çoğunlukla 52-53 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık, okuyamama, hafızada bozukluk, yazı yazamama, kendini ifade edememek gibi durumlara sebep olur. Birkaç yıl sonra ise Alzheimer hastaları bütün akıl işlevlerinde gerileme yaşarlar. Alzheimer hastalığı beraberinde ruhsal bozuklukları da getirmektedir. Zamanla hasta, bütün bunları farkeder ve iyice umutsuz bir duruma düşer. Bu da hastalığın daha çok ilerlemesine sebep olur. Alzheimer hastalığı  yaşlılık ve yaşlılık öncesinde görülebilir. Yaşlılık evresinde görüldüğü zaman, başlangıcı yavaş olur ve ilerlerken de oldukça yavaştır. Ancak 60 yaşından önce görülen Alzheimer hastalığı oldukça hızlı bir şekilde ilerler. Nedenlerini önlemeye çalışarak, Alzheimer hastalığının oluşma riskini düşürebilirsiniz.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri

Alzheimer hastalığının oluşmasının kesin bir sebebi belirlenememiştir. Yapılan araştırmalar ile sadece muhtemel sebepleri belirlenebilmiştir. Bu sebepler arasında en çok dikkat çeken ise genetik faktörlerdir. Ailede Alzheimer hastalığı geçiren birkaç kişi bulunuyorsa, bu hastalık kalıtsal olarak aktarılmış olabilir. Kalıtsal etkiler dışında, 45 yaşından sonra doğum gerçekleştirmek, doğan çocuğun ileride Alzheimer hastalığına yakalanma riskini arttırabilir.  Bu hastalığın oluşması, beyin iltihabı hastalıkları sonucunda da olabilir. Yani Alzheimer hastalığı önemli enfeksiyon hastalıkları sebebi ile de oluşabilmektedir.  Bu sebepler dışında, Alzheimer hastalığına sebep olan diğer bir neden ise, yaşanan ağır kafa travmalarıdır. Bu travmalar, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini daha çok arttırmaktadır. Son olarak nadir de olsa psikosisyal etkenler de bu hastalığa zemin oluşturabilir.

 

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu