Her gece sanki olimpiyattan çıkmış gibi yorgun ve argın olarak yatağa uzanıyorsanız ve gün boyu çok da yorucu olmayan işler yapıyorsanız burada bir sorundan bahsedilebilir. Yorgunluk ve ardında neler olduğuna bakalım. Eğer çok uyuyorsanız illa ki güne yorgun ve uyuklar vaziyette devam edeceksiniz demektir. Uyku apnesi varsa uyku sersemi olarak günü geçirebilirsiniz. Apne kısaca uykuda iken nefesinizin kesilmesi ve bu kesintinin uzun sürmesi olayıdır. Uyku düzeniniz bozuksa yani bir gece 6 saat diğer gece 9 saat uyuyorsanız bu da düzensizliğe ve yorgunluğa neden olmaktadır. Az besleniyorsanız yine uyku bozukluğu ortaya çıkar. Vitaminleriniz eksikse yine uyku bozukluğu ve yorgunluk ortaya çıkabilir. Depresyon başlı başına sizi yorgun bitkin hissettirir ve uyku düzeninizi bozar.
Yorgunluk Nasıl Tedavi Edilir
* tam saatinde uyuyun ve tam saatinde uyanın.
* bol miktarda kahve tüketmeyin kahve içinde kafein sizin uykunuzu kaçırır ve siz güne yorgun başlarsınız.
*Stres sürekli yorgun hissetmenize neden olur.
*eğlenceli şeyler yapın, keyif alacağınız hobileriniz geliştirin ve kendinize zaman ayırın. Hayat bir çok şey barındırır sadece çalışmak ve para kazanmaktan oluşmaz.
*eğlenceli filmler izleyin. Keyif verici aktiviteler yorgunluğunuzu alır.
*Sabah kalktığınızda sadece 1 fincan kahve alın.
*egzersiz yapın ve sporu aksatmayın, yaz aylarında yürüyüşler ve yüzme, sonra da ılık bir duş alırsanız yorgunluğunuz gider.
Zayıflık ve yorgunluğu diğer semptomlarla birlikte genelleştirdiyseniz bu semptomları değerlendirin. Diğer belirtileriniz için evde tedavi genellikle zayıflığınızı ve yorgunluğunuzu artıracaktır. Viral bir hastalıkta ortaya çıkan hafif jeneralize halsizlik ve yorgunluk genellikle aşağıdaki ev tedavi önlemleriyle iyileşir. Hasta iseniz dinlenme zamanını arttırın. Uykunuzu tam olarak alın, grip hastalığına bağlı yorgunluk yaşıyorsanız mutlaka yatak istirahatini yapın. En az 5 gün yatakta kalın. Sıvı dengesini korumak için bol su için, unutmayın hiç bir sıvı suyun yerini tutamaz. Egzersizinizi kademeli olarak arttırmak yorgunluğunuzu azaltmanıza yardımcı olabilir. Yorgunluğu arttıran ilaçları sınırlayın. Sakinleştiriciler ve soğuk ya da alerji ilaçları genellikle yorgunluğa neden olur. Diyet yapıyorsanız programınızı zenginleştirin. Yemek öğünlerini, özellikle kahvaltıyı atlamayın. Yorgunluğu arttıran alkol veya kafein ya da veya nikotin gibi diğer zararlıları azaltın. Uyuduğunuz odada ışığı azaltın, sesi minimize edin. yatakta cep telefonu kullanmayın. yatmadan önce, yarım saat egzersiz yapıp ardından bir duş alarak hemen yatağa gidin. Kronik yorgunluk sendromu tanısını doğrulamak için etkili bir test yoktur.
Kronik yorgunluk sendromunun semptomları diğer pek çok sağlık problemini taklit edebilir işte bu yüzden teşhisi beklerken sabırlı olmanız gerekebilir. Uyku bozuklukları Kronik yorgunluğun en önemli nedenidir obstrüktif uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu veya uykusuzluk gibi rahatsızlıklarınızın olup olmadığını araştırmalısınız. Tıbbi hastalıklar da yorgunluk nedeni olabilir. .Yorgunluk; anemi, diyabet ve aktif olmayan tiroid (hipotiroidizm) gibi çeşitli tıbbi durumlarda yaygın bir semptomdur. Laboratuar testleri, bazı şüphelilerin kanıtlarını kanıtlamak için kanınızı kontrol edebilir.Kalp ve akciğer bozuklukları gün boyu yorgun olmanızın diğer bir sebebi olabilir. Kalbinizle veya akciğerlerle ilgili problemler varsa yine yorgunluk peşiniz bırakmaz. Yorgunluk aynı zamanda depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarının belirtisidir. Bir psikolog danışman bu sorunlardan birinin yorgunluğunuza neden olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.