Sağlık Haberleri

Kolik Sancısına Ne İyi Gelir?

Kolik Sancısına Ne İyi Gelir?

 

Yeni doğum yapmış annelerin en yorucu sorunlarından biri kolik olup, halk arasında ki tabiri ile gaz sancılarıdır. Peki, nedir kolik? Bilimsel tanımı ile kalınbağırsakta, genellikle karın boşluğunda duyumsanan, aralıklarla gelen çok güçlü sancıdır. Bu sancının bebekler üzerinde ki yansıması ise nöbetler halinde şiddetli ağlama, beslenme ve uyku sorunları şeklinde olmaktadır. Sindirim sisteminin henüz gelişmemesi bebeklerin, mideye gelen besini işleme ve atılımı konusunda sıkıntı çekmelerine, özellikle aksam saatlerine doğru ve gece ani ve yüksek dozda gelen sancılar yaşamalarına sebep olmakta. Elbette ki her gaz sancısı veya ağlama bebeğin kolik olarak nitelendirmesi için yeterli değil. Bebeğin takibi ve hekim ile yapılacak görüşme sonucu tanılamak ve yine hekim kontrol ve yönlendirmesinde çözüm aramak en doğrusu olacaktır.

 

Kolik Nöbetleri Nasıl Ortaya Çıkar?

Kolik sancısı belirli bir süreye tekabül eden sancı ve ağlamalarla tespit edilmektedir. Üç hafta veya daha fazla süre boyunca, haftada üç gün, günde üç saat kadar kontrol edilemeyen ağlama şeklinde tanımlanmıştır. Bu ağlamaların özellikle akşama doğru ve gece geç saatlere denk gelmesi, ani ve çığlıklar şeklinde olması aynı zamanda bebeğin fiziksel olarak rahatsız bir beden duruşu sergilemesi, ayaklarını karnına doğru çekerek kasması kolik belirtileridir. Bu sancıların ana nedeni mide bağırsak sistemi içinde ki gaz sıkışmaları olsa da, kesin bir tanı olmadığından kimi hekim görüşleri annenin ve dolayısı ile bebeğin olumsuz ruh hali, stres, tam kurulamamış duygusal bağ gibi psikolojik nedenleri olabileceğini de ileri sürmektedir. Tüm bu belirti ve etkileri ile kolik sancısının geçici bir durum olduğu nadiren bir yaşına kadar devam ettiği genellikle ilk altı ay ve daha öncesinde sona erdiği unutulmamalıdır.

 

Kolik Tedavisi Nasıldır?

Dikkat edilmesini gereken en önemli şey herhangi bir ürün kullanımı için muhakkak hekim onayının alınmasıdır. Bitkisel içerikli birçok ürün kolik tedavisi için mevcut olmakla birlikte emziren annelerin öncelikle kendi beslenmeleri düzene sokarak işe başlamaları gerekmektedir. Hazır mama veya ek gıda alımlarımda kullanılacak ürünün sindirimi daha kolay ve daha az gaz yapıcı özellikte olması için doktor ile karar verilmesi daha uygun olacaktır. Bebeğin beslenme şekli saat ve süresi, beslenme sırasındaki duruşu kolik sancısı etkilerini değiştirecektir. Aile hekimi, çocuk doktoru veya sağlık ocağında ki hemşireniz bu konuda size en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. Doğru beslenme ile hava yutma azaldıkça, gaz birikmesi de azalacaktır. Aynı şekilde kullanılan biberonlarında hava akış aparatı bulunanlarından seçilmesi sancıların hafiflemesinde yardımcı olacaktır.

 

Kolik Nöbetlerinde Neler Yapılmalı

Bilinen tüm etkileri ve mevcut ürün kullanımı ile etkisi azaltılmaya çalışılan kolik sancısı için yapılabilecek ve hatta rutine dönüştürüldüğünde daha birçok olumlu etkisi gözlenecek davranış değişiklikleri de mevcut. Bebeği çok beslememek ve en az iki saat ara ile beslemek, ılık banyo, gün çerisinde düzenli aralıklarla tekrarlanan  masaj, düzenli uyku saati, özellikle bebeğin gece alt temizliğine önem vermek, doğru pozisyonda uyutmak… Elbette ki yeni doğum yapmış annelerinin bu konulara dikkat etmemesi mümkün değil gibi gözükse de maalesef stresli olunduğunda gözden kaçabiliyor. Annenin sakin kalabilmesi, özellikle ağlama nöbetlerinde bebeğine bağırmaması, mümkünse yardım almaları bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Bol bol hareket etmek ve temiz hava hem anneye hem bebeğe iyi gelecektir. Tüm bunlara ilave olarak müzik rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu için özellikle kolik bebekler için hazırlanmış müzikler seçilebilir. Doğa seslerinin ve saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi aletlerin seslerinin de bebeğe anne karnında hissi vermesi sebebi ile rahatlatıcı etkisinin olduğu biliniyor.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu