Pratik Bilgiler

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Yaşamını bir köpek ile paylaşmak isteyenler, bu konuda daha önce deneyimi olmayanlar köpek bakımı nasıl yapılır diye merak ediyor olabilirler. Köpekler yıllar boyunca insanların en sadık dostları, yaşam alanlarının koruyucuları ve arkadaşları olmuşlardır. Bir köpek ile birlikte yaşamak son derece keyifli bir o kadar da uğraş gerektiren bir eylemdir. Köpek sahibi olmadan önce ya da yeni bir köpeğiniz olmuş ise bakımlarının nasıl yapılması gerektiği konusunda biraz bilgiye ihtiyacınız olabilir. Ortalama 14-15 yıl boyunca sürecek birlikte yaşamın içerisinde hem köpeğinizin hem de sizin daha rahat edebilmeniz için bakım aşamaları konusunda da dikkatli olmanızı öneririz. Köpeklerin sahipleri tarafından bakım ihtiyaçlarının karşılanması onlar için çok önemlidir.

Yemek Sisteminin Oluşturulması 

Köpeklerin günlük beslenme ihtiyaçları sahipleri tarafından karşılanmalıdır. Köpek beslenmesinde mama miktarı köpeğin ağırlığına göre değişir. Küçük ırk bir köpek ile yetişkin bir St. Bernard cinsi köpeğin günlük alması gereken mama miktarı birbirinden farklıdır. Köpeklerin mama miktarı ayarlanırken yaşı, ırkı, fiziksel aktiviteleri ve besinlere karşı hassasiyetleri göz önünde bulundurulur. Köpek beslenmesi günde bir ya da iki sefer yapılabilir.

Günlük Gezintiler İhmal Edilmemeli

Köpek bakımının en önemli noktası günlük olarak gezintiye çıkmalarını sağlamaktır. Bu gezintiler köpeklerin hem tuvalet ihtiyaçlarını gidermek hem de hareket etmelerini sağlamak amacıyla yapılır. Genellikle gezdirmenin yemeklerden hemen sonra yapılması tavsiye edilir. Köpeğiniz hareketli bir ırksa ve doğrudan ev içinde yaşıyor ise gezintileri biraz uzun tutmanızı tavsiye ederiz. Böylece enerjilerini atarak evde daha sakin olurlar. Gezinti sırasında köpeğinize uygun bir tasma kullanmanız ve tasmayı güvenli olmayan bölgelerde bırakmamanız da önemli bir kuraldır. Aksi halde istenmeyen kazalar yaşanabilir. Kaçma eğiliminde olan köpeklerin ise tasmasının hiçbir şekilde bırakılmaması gerekir. Bazı köpekler günde bir kez bazı köpekler ise iki kez dışarı çıkartılmalıdır. Köpek bakımı sırasında gezintiler kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Hastalıklara Karşı Koruma 

Köpeklerin aşıları yavru oldukları andan itibaren başlar. Aşı programının hazırlanması veteriner hekimler ile birlikte yapılmalıdır. Aşılar belirli bir yaştan sonra azalırlar ancak koruyuculukları belirli bir zamanı kapsadığı için belirli periyotlarla tekrar edilmeleri gerekebilir. Köpeğe hangi aşıların yapıldığı karnelerine işlenerek takip edilebilir. Aşılar ile köpekler yaşamsal hastalıklardan korunabilirler. Aşıların yanında bir de düzenli olarak yapılması gereken dış ve iç parazit uygulamaları bulunur. Dış parazitler sprey, tasma, damla şeklinde olan ilaçlar ile köpekten uzak tutulabilir. İç parazit için de hap kullanılabilir. Bu iki uygulama sırasında verilecek ilaçların dozu köpeğin kilosuna göre ayarlanır.

Banyo Ve Bakım 


Evcil hayvan bakımı 
denildiğinde en önemli unsurlardan bir tanesi de temizliklerinin sağlanmasıdır. Hava sıcaklığı uygunsa köpekler dış ortamda yıkanabilirler. Genel olarak evde bakılan köpeklerin soğuk havalarda içeride yıkanması daha doğrudur. Yıkama köpeğin tüy yapısına göre yapılır. Köpekleri hiç yıkamamak ne kadar zararlı ise çok yıkamak da aynı ölçüde zararlıdır. Köpekleri yıkarken onlara uygun bir ürün kullanılması gerekir. Aksi halde ciltlerinin üzerinde bulunan koruyucu tabakaları da dâhil olmak üzere tüyleri zarar görebilir.

Tüy Ve Tırnak Bakımları 

Kısa ya da uzun fark etmeksizin bütün köpeklerin tüyleri dökülür. Uzun tüylü köpeklerde bu dökülme daha fazladır ve gözle görülebilecek miktarlardadır. Özellikle uzun tüylü köpeklerin tüylerinin gün aşırı fırçalanması dökülme sorunun daha az yaşanmasını sağlar. Köpeğin aktiviteleri sırasında tırnak aşınması oluşmuyor ise tırnakları keserek batık oluşmasının önünde geçilebilir. Gerekli durumlarda bu işlem veteriner kontrolünde yapılabilir. Tırnak makası, fırça, tarak gibi köpek bakım malzemeleri ile bu adımlar kolay bir şekilde tamamlanabilir.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu