Kış mevsimin de gelmesiyle pek çok kişinin ortak sıkıntısı olan boğaz ağrılarının pek çok nedeni olabilir. Boğazımızın soğuk, sıcak, kirli hava, bakteriler ve iltihaplar gibi pek çok iç ve dış etkenlere açık olması boğaz ağrılarının sık görülmesine neden olur. Oldukça basit nedenlerden kaynaklanan boğaz ağrıları olabileceği gibi çok ciddiye alınması gereken nedenlerden ötürü boğaz ağrıları da olabilir.
Boğazımız neden ağrır?
Oldukça geniş kapsamlı bir konu olduğu için bu soruya genel hatlarıyla başlıklar halince cevap vermeye çalışalım.
- Alerjik hastalıklar: özellikle günümüzde alerjik bünyeli kişilere daha çok rastlıyoruz. Alerjilerin pek çok nedeni olduğu gibi oldukça değişik semptomları da görülmektedir. Alerjilerin pek çoğunun belirtileri arasında boğaz ağrıları görülmektedir. Alerjik nedenlerden ötürü boğaz ağrıları çekenlerin yapabileceği en güzel şey; alerjiye neden olan şeylerden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Alerjilere karşı oldukça etkili ilaçlar var fakat bu ilaçların ancak doktor kontrolünde alınması gerekir.
- Boğaz iltihaplanması: boğaz ağrılarının nedenleri arasında başı çeken neden boğaz iltihaplarıdır. Boğaz iltihaplanmalarına ise genellikle virüs ve bakteriler neden olur. Bakteriler nedeniyle boğaz ağrılarında Antibiyotik tedavisi işe yararken, virüsler nedeniyle olan ağrılarda Antibiyotiklerin kullanılması hiçbir fayda sağlamayacaktır.
-
NOT:yukarıda da belirttiğimiz üzere, boğaz ağrılarına virüsler neden oluyorsa antibiyotik almanızın hiçbir anlamı yoktur. Bu nedenle boğaz ağrısının nedeni belli olmadan Antibiyotik kullanmanızı tavsiye etmiyoruz çünkü bilinçsizce antibiyotik kullanmak vücuttaki bakterilerin direncini artıracak ve tedavileriniz daha zor olacaktır.
• İritasyon: boğazımızın sağlığı için boğazımızın yeterince temiz ve nemli olması önemlidir. Özellikle kış aylarında kalorifer ve sobaların yakılmasıyla birlikte boğaz kuruluğuna bağlı boğaz ağrıları artmaktadır. Bu şekilde oluşan ağrılar için basit önlemler etkili olacaktır: Soba ve kaloriferin üzerine bir kapla su koymanız çok faydalı olur. Gece yatmadan önce bir bardak su içmeniz boğaz ağrılarını azaltır. Burnunuz tıkalı olduğu için sürekli olarak ağızdan nefes alınması boğazları kurutur ve boğaz ağrımasına neden olur bunun için burun açıcı damlalar kullanmak faydalı olabilir. - Bademcik şişmesi: bademcikler vücut savunmasında oldukça önemli yapılardır. Bademciklerde biriken mikroplar nedeniyle bademciklerde şişme olur bu da boğaz ağrılarına neden olabilir. Normal insanlarda bademciklerin şişliği çok uzun sürmez ama bazı kişilerde bademcikler gerçekten çok sıkıntı verebilir bu nedenle bir doktora giderek muayene olmanız gerekir. Şayet bademcikleriniz sürekli ve sık sık şişiyorsa bademciklerin alınması bir çözüm olacaktır fakat buna ancak doktorunuz karar verebilir.
-
Tümörler: boğaz ağrılarının nedenleri arasında en az karşılaşılan nedenler arasında tümörler olmasına rağmen en ciddiye alınması gereken durumlardan biridir. Boğazda tümör oluşmasının en yaygın nedenleri arasında; sigara ve alkol kullanımı sayılabilir. Balgamla birlikte kan gelmesi, boyunda şişlik, kulaklara doğru yayılan ağrılar, uzun süreli ses kısıklığı, yutkunmada zorlanma, izah edilemeyecek şekilde zayıflamaya başlama gibi belirtiler görülüyorsa boğazda tümörden şüphelenerek en kısa zamanda bir uzmana başvurmakta gerekir.
• Mide sorunları: mide sorunları derken şunu kastediyoruz; reflü nedeniyle özellikle gece yatarken mideden boğaza kadar gelen mide asitleri çok ciddi boğaz ağrılarına neden olabilir. Bunu sıkıntıdan kurtulmak bazen oldukça zor olabilir ama yatarken baş seviyesini yükseltmek, yatmadan önce sadece” iki yudum ılık süt” içmek gibi basit tedbirlerle bu sorun giderilebilir. - Boğazın tahriş olması: En sık görülen boğaz ağrısı nedenleri arasında boğazın tahriş olması. Boğazımız oldukça hassas yapıdadır bu nedenle pek çok dış etken boğazımızın hemencecik tahriş olmasına neden olur mesela; yüksek sesle uzun süre bağırmak(sokak satıcıları, öğretmenler ve maçlarda tezahürat yapanlarda sık görülür ), çok sıcak yemek yemek veya içecekler içmek, uzun süre kirli ortamlarda bulunmak vb. Günlük olarak boğazınızın bakımını yaparak ağrılardan kurtulmak mümkün.
Boğaz ağrıları ne zaman ciddiye alınmalı?
• En ciddiye alınması gereken belirtileri; uzun süreli ses kısıklığı, uzun süre devam eden ağrılar, tükürükte kan görünmesi.
• Boğazlarda görülen ağrıyla birlikte yemek borusunda da ağrı olması(Reflü nedeniyle)
• Boğazın fazla şişerek nefes almayı engellemesi
• Bademciklerin sık sık şişmesi
• Boyun bölgesinde çıkan şişlik veya kitle
• Kulaklara kadar vuran ağrılar
• Ağzı açıp kaparken zorlanma
Boğaz ağrısı için öneriler
• Boğazınızı aşırı sıcak ve soğuktan koruyun
• Özellikle kışın yattığınız adayı nemlendirin
• Gece yatmadan önce su için
• Tükürük salgısını artıracak şeyler yapın; sakız çiğneme, şeker emme gibi
• Ilık tuzlu suyla gargara yapın
• Kirli ortamlardan uzak durun, sigara ve alkol kullanmayın,
• Hava kirliliğinin çok oldu kış günlerinde dışarı çıkmayın
Boğaz ağrıları nasıl tedavi edilir?
Boğaz ağrılarını sıralarken aslında bu soruya cevap vermiştik. Boğaz ağrıların tedavisi için ilk olarak sorunun kaynağı tespit edilmeli ve tedavi için buraya yoğunlaşılmalı.
NOT: bu uyarıyı daha önce yapmıştık ama tekrarında fayda var lütfen bilinçsizce Antibiyotik kullanmaktan kaçının, uzmanlar bu konuda birçok uyarıda bulunuyor.
Boğaz ağrısına bitkisel çözümler
• Bir bardak su + bir yemek kaşığı sirke + bir çay kaşığı tuz, bunları güzelce karıştırın ve boğazınızı bu karışımla gargaralayın
• Bir bardak süt içine kuru incir doğranıp kaynatılır ve bu karışım biraz soğuyunca içilir. Günde 2-3 defa yapabilirsiniz
• Ihlamur, ada çayı ve papatya demlenerek çayı içilir. bu bitkilerle yapacağınız çayla boğazınızı gargalayın gerçekten çok faydasını göreceksiniz.