Normal adet aralıkları yine ortalama olarak 28 gün şeklinde kabul edilmektedir. Fakat yine bu süre 21 gün ile 35 gün arasında da değişimler gösterebilmektedir. Bu verilere bağlam olarak yine adet gecikmesine 7 gün cevabını verebiliyoruz. Yani tam olarak 7 güne kadar oluşan gecikme veya erken adet görme gibi çeşitli unsurlar normal kabul edilmektedir. Ayrıca bunlara ek olarak ortalama şekilde 4 gün sürmekte olan bir adet akıntısı yine 2 ila 6 gün arasında da sürebiliyor. Gebelik dışında da adet gecikmeleri stres, hastalık, düzenli kullanılmakta olunan ilaçların değiştirilmeleri, fazla kilolar, menopoz öncesi dönemlerde yaşanmakta olunan hormon değişimlerine bağlı olarak da gözükebilmektedir. Çok daha uzun süren gecikmelerde de eğer hamilelik yok ise adet düzensizliği bulunabilmektedir.
Adet Gecikmesinin Sebepleri
Eğer ki hamile kalmaya çalışmıyorsanız adet gecikmeleri sıkıntı verebilen bir sürece dönüşebilmektedir. Fakat geciken adetler, gebeliğin habercisi de olabiliyor. Veya tam tersi habercisi olmayadabilir. Birçok farklı sebepler ile birlikte 7 gün kadar adet gecikmesi yaşanabilmektedir.
Stres: vücudunuzda stres çeşitli değişikliklere yol açabilmektedir. Bazen de GnRH hormonunun seviyelerini de düşürmekte olan yumurtlama dönemini dahi geciktirebilmektedir veya regl olabilmenizi de engelleyebilir.
Hastalıklar: Ani, kısa veya oldukça uzun sürebilen hastalıklar adet gecikmelerine sebep olabilir fakat bu kesinlikle geçici olabilmektedir.
Vücut saati: gündüz çalışıyorsanız eğer gece mesailerine geçmeniz veya tam tersi olursa vücut saatinizi de etkileyeceği için yine adet gecikmeleri oluşabilmektedir.
İlaç değişimleri: Farklı bir sağlık problemi sebebi ile düzenli bir şekilde ilaç kullanmaktaysanız ve yine yakın zamanlarda bu ilacı değiştirmişseniz eğer adet gecikmeleri oluşabilmektedir. Doktorunuza yeni ilacınızın bahsi geçen bu yan etkisi hakkında detaylı bir şekilde bilgi vermeli ve alternatif bir çeşit ilaç reçetesi almayı isteyebilirsiniz ki bunu kesinlikle yapmanız gereklidir.
Aşırı kilolar: yüksek oranda kilo hormon dengelerini değiştirebilmektedir ve yine adetin erken veya normalden çok daha farklı görülebilmesine neden olabiliyor. Kilo kaybı beraberinde adet döngüsüne de geri dönmeniz mümkün olabilmektedir. Aşırı zayıflık yine fazla kilolarda olduğu üzere zayıflık ta hormon dengesizliklerine bağlı olarak adet gecikmelerine sebebiyet verebilmektedir.