AdaÇayının Faydaları, Zararları, Nasıl Demlenir?
AdaÇayının Faydaları, Zararları, Nasıl Demlenir?
Acı elma ismiyle de bilinen bu bitki, Marmara adasından getirildiği için ada çayı ismini almıştır. Ada çayı özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için sonbahar ve kış aylarında daha fazla tüketilir.
Ada Çayının Faydaları
Ada çayı potasyum, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, bakır gibi mineralleri içerir. Antimikrobiyal özelliği sebebiyle soğuk algınlığı, ruhsal problemler, yara izleri, göz enfeksiyonları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Menopoz dönemini daha rahat atlatmayı sağlar. Ağrılı regli dönemlerinde muhteşem bir adet söktürücüdür. Parazitlere karşı koruyucu özelliği olan ada çayı, parazitlerin neden olduğu hastalıkları da önleyicidir. Kötü kolesterolü düşürür, terlemeyi azaltır, İshale sebep olduğundan zararlı toksinleri dışarı atarak bağırsak sistemini düzeltir ve bağışık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Ada çayı temizleyici bir özelliğe sahiptir. Seyreltilerek pamuk yardımıyla cildinizi temizleyebilirsiniz. Bazı kanser hücrelerini yok ettiği görülmüştür.
İltihap düşmanı olan ada çayı, idrar yolu enfeksiyonlarını temizler. Ağız ve diş iltihaplarını giderir. Mantarın sebep olduğu enfeksiyonu iyileştirir.
Ada çayı beyin fonksiyonlarını da düzenlediği için Alzheimer hastalığına da iyi gelir. Hafızayı güçlendirir. Sinir sisteminde sakinliğe sebep olur.
Ada çayı zayıflamaya da yardımcı bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını kolaylaştırır.
Ada Çayının Zararları
Ada çayı idrar söktürücü olduğundan hamilelerin düşük ihtimalinden dolayı kullanımı zararlıdır. İlaçla birlikte tüketilmesi son derece risklidir. Düşük tansiyona sahip kimselerin tüketmesi önerilmez. Özellikle 6 yaş altı çocukların ada çayı içmemeleri gerekmektedir. Ada çayı gün içinde 2, 3 bardaktan fazla içilmemelidir. Ada çayını epilepsi ve sara hastalarının da tüketmesi önerilmez.
Ada Çayı Nasıl Demlenir
Ada çayının bir kaç tane demleme usulü vardır.
- Bir tutam ada çayını, 1 bardak sıcak suya atıp, 10dk. bekledikten sonra içilir.
- 1 litre kaynamış suya, iki avuç kadar ada çayını atıp soğumasını bekliyoruz. Bu karışımla saçlar yıkanır. Saçlarınızın dökülmesini engelleyip, canlılık verir.
- Ağız yaraları için 1 bardak sıcak suya, bir yemek kaşığı kadar ada çayı koyup demliyoruz. Her akşam bu çayla gargara yapıldığı takdirde ağız yaralarının iyileştiği görülür.