Burun iltihabı, burun iç duvarında oluşan enfeksiyona verilen isimdir. Bir diğer adı rinit olan bu rahatsızlık, alerjik ve alerjik olmayan olarak iki ayrı grupta incelenir.
Alerjik olmayan burun iltihaplarında burun tıkanıklığı, koku almakta zorluk çekme gibi belirli sıkıntıları beraberinde getirirken, alerjik burun iltihaplarında ise burun akıntısı, hapşırma, damakta kaşında hissi gibi belirtilerle kendini gösterir.
İçindekiler:
- Alerjik Olmayan Burun İltihabı
- Alerjik Burun İltihabı
- Burun İltihabını Tetikleyen Etkenler
Alerjik Olmayan Burun İltihabı
Genel olarak tüm sene boyunca görülebilen ve kaynağını alerjik bir sebepten almayan burun iltihabı türüdür.
Alerjik olmayan burun iltihabında geniz akıntısı, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, balgam, boğazda gıcık, göz altlarında morarma ve gözlerde kızarıklık, öksürük, baş ağrısı vb. gibi birçok belirtiler görülür.
Bakteriler ve virüslerin neden olduğu alerjik olmayan burun iltihabının tedavisinde ise doktor kontrolünde, antibiyotik içeren spreyler önerilir. Antibiyotik içeren spreyler haricinde ise geniz akıntısını azaltmak ve rahatlatmak için tuzlu su önerilir. Tuzlu suyu buruna çekmek ve hemen ardından sümkürmek genzi açacak ve rahatlatacaktır.
Alerjik Burun İltihabı
Alerjik burun iltihabında, mukozaya yerleşen bakteri veya virüs görülmez. Alerjik durumlar sonucu meydana gelen bir iltihap çeşididir. Havada uçuşan hayvan tüyleri, bitkilerin bıraktığı polenler ya da tozlar, alerjik bünyeye sahip olan kişilerin savunma sistemlerimde alırı mücadele göstererek enfeksiyon oluşumuna neden olur.
Alerjik burun iltihabının belirtileri de alerjik olmayan burun iltihabı ile benzerlik gösterir. Öyle ki, kimi zaman ayırmak güçleşir. Gözlerde meydana gelen yaşarma, damakta kaşıntı hissi, koku almada güçlük çekme ve boğaz kaşıntısı gibi belirtiler gözlemlenirken, daha çok mevsimsel geçişlerde kendini gösterir.
Burun İltihabını Tetikleyen Etkenler
Sigara dumanı, yoğun parfüm veya oda kokuları ve aşırı toz gibi etkenler burun iltihabı oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bununla beraber, yaşam alanlarında yer alan yastık, yorgan, battaniye, havlu, halı gibi tekstil ürünlerine de duyarlı olunabilir. Kullanacağınız ürünlerin anti bakteriyel olmalarına özen göstermeniz gerekmektedir.
Burun iltihaplanmasına aşırı stres, mesleki ve çevresel olan ve alerjiye yol açabilecek birtakım etkenler, iltihaplı hastalıklar, hormon içerikli ilaçlar, sürekli buruna temas ya da burundaki kılları aldırmak gibi etkenler de neden olabilmektedir.