advertorial

Takıntı Hastalığı / Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Takıntı Hastalığı / Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

 

Bazen günlük yaşamınıza adapte olmanızı engelleyen takıntılı düşünlere sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Yanlış yaptığınız bir şey gün boyu hatta onu doğru yapana kadar kafanızdan çıkmıyor mu? Bir şeyleri doğru yaptığınızı kendinize teyit etmek için sesli konuştuğunuz oluyor mu? Bu gibi belirtiler takıntı hastalığının önemli belirtileridir. Tıp alanında obsesif kompulsif bozukluk olarak isimlendirilir. Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler nedeniyle huzursuz olurlar. Artık her 100 kişiden 3’ün de görülen takıntı problemi, yaşama adapte olmayı engelleyen önemli bir sağlık problemidir.

Obsesyon takıntılı düşünceler, kompulsiyon ise bu düşüncelerden kurtulmak için kendinizi yapmak zorunda hissettiğiniz eylemler olarak ayrıştırılır. Örneğin ellerinizi yıkamak istiyorsunuz. Ellerinizde dokunduğunuz yerden dolayı mikrop olabileceğini düşünüyorsunuz. Ancak 3 defa yıkarsanız temizleneceğini düşünüyorsanız ve her seferinde yeterince temiz olmadığını düşünüp tekrar tekrar sayarak eyleminizi yineliyorsanız kompulsiyon süreci yaşıyorsunuz demektir. Ellerinizin temiz olduğunu ispatlamak adına yapmak istemeseniz de kendinizi her defasında banyoda buluyorsunuz.

Bu gibi sorunlar zamanla yaşamı çekilmez hale dönüştürüyor. Kafanızdaki düşünceleri uzaklaştırmanın tek yolu eylemi sürekli tekrarlamak gibi geliyor. Bakırköy psikolog merkezimiz, obsesif kompulsif problemini uzman psikolog kadrosu ile çözüme kavuşturuyor.

Belirtileri Nelerdir?

  • Simetri ve düzen dürtüsü,
  • Aşırı kuşku duymak,
  • Güven ihtiyacı,
  • Günahkâr düşüncelerden korkmak,
  • Rezil olmaktan çekinmek,
  • Başkasına zarar verme korkusu,
  • Pislikten veya mikroplardan korkmak.

Yukarıda sıralanan belirtileri sizler de yaşıyorsanız bir uzman desteği ile problemlerinizi geride bırakabileceğinizi belirtmek isteriz. OKB zamanla sizi yoran ve güçsüz düşürebilen bir psikolojik problemdir. Ama kesinlikle tedavi edilebilir. İstanbul Psikolog merkezimiz, uzman psikolog ve psikiyatristler ile en doğru tedavi planını oluşturmaktadır.

Her takıntı Obsesif Kompulsif midir?

Hayır. Her düşünce ya da takıntı okb demek değildir. Ancak kişinin takıntıları nedeniyle yaşamı olumsuz etkileniyorsa bu sağlıklı bir durumu temsil etmez. Bu nedenle belirtileri gözden geçirerek takıntılarınızı değerlendirebilirsiniz. OKB oluşumunun günümüze dek belirli bir oluşum nedeni saptanmamıştır. Fakat serotonin hormonunun yeterince üretilmemesinin bir neden olduğu ön görülmektedir. Bakırköy Psikolog ekibimiz doğru bakış açısıyla ilerleyebilmeniz ve sorunlarınızı geride bırakabilmeniz için daima sizlerle!

Bakırköy Psikolog merkezimizden tüm sorunlarınızı geride bırakabileceğiniz profesyonel bir destek alabilirsiniz; https://www.adeldanismanlik.com/bakirkoy-psikolog/

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu