Ergenlikte Cinsellik Çocuklara Nasıl Anlatılmalı
Ergenlikte Cinsellik Çocuklara Nasıl Anlatılmalı
Çocuklarda ergenlik dönemi, 13 yaşından itibaren başlar. Bu dönemden sonra çocuklarda ciddi değişimler olur. Hormonlar normalinden çok daha üst düzeyde çalışır. Bu yaştaki çocuklarda cinsellik, zihinlerini fazlasıyla meşgul eder. Arkadaşlık ilişkilerinde farklılaşmalar yaşanır. Hoşlanma, flörtleşme gibi durumlar ortaya çıkar.
Ergenlik çağındaki çocuklara, cinselliği anlatmak oldukça hassas bir konudur. Çünkü bu konuda dışarıya karşı kendilerini güçlü göstermeye çalışırlar. Fakat ebeveynler ile bu konuda yapılan sohbet onlara iyi gelir. Yol gösterici şekilde konuşmalar yapılması, çocukları biraz da olsa rahatlatır.
Cinsellik Konusu Ne Şekilde Anlatılır
Bu yaşlarda en çok karşılaşılan durum, kendi yaşıtlarının, güzel giden düzenli bir cinsel hayat yaşamalarını düşünmeleridir. Eğer bu durum kendi hayatlarında söz konusu değilse, çeşitli baskılara maruz kalabilirler. Ergenlerin geneli, cinsel ilişkiyi deneyimlemek isterler. Fakat bu konuda, içten içe başarısız olma korkusu olabilir. Ebeveynler ise cinsellik konusunda, bu tarz baskıları önemsememeleri gerektiğini anlatmalıdır. Film ya da dizilerdeki gibi bir hayatın, gerçek hayat için geçerli olmadığını hoşgörü ile anlatmaları gerekir.
Aynı zamanda ebeveynlerin, çocuklarının yaşadığı fiziksel ve hormonsal değişimi desteklemeleri gerekir. Ilımlı yaklaşarak, özgüvenlerinin artması sağlanmalıdır. Ergenlik döneminde fiziksel görünüme fazlasıyla önem verilir. Bu konuda da ebeveynlerin, çocukları ile güzel bir iletişim kurmaları gerekir. Doğru iletişim sayesinde ergenler için bu dönem daha kolay hale gelebilir.
Ergenlik Döneminde Ebeveynlerin Çocuğa Karşı Yapmaması Gerekenler
Cinsellik hakkında ılımlı şekilde iletişim kurmak ve ara ara bilgi vermek doğrudur. Fakat bu durum aşırıya kaçmamalı. Akıl verme boyutunda olmamalı. Ergen çocuğun yanında cinsel içerikli küfür etmek doğru değildir. Bu çocuğun aklını karıştırabilir. Ergenlik döneminde sık mastürbasyon doğaldır. Bununla ilgili de bilgilendirme yapılabilir. Fakat sık sık bu konuyu açarak, çocuğu utandırmak doğru değildir. Açık ve net konuşmalar daha doğru olur.
Özellikle bu konuda şaka yapmak ters etki oluşturabilir. Hamilelik, cinsel yolla bulaşan hastalık ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler vermek doğru olacaktır. Bu tarz konularda çocuk ceza vermekle tehdit edilmemeli. Çocuk hatalı da olsa, anne baba her zaman çocuğun arkasında olmalıdır. Eğer çocuk anne baba desteğini hissetmezse, çocukta özgüven eksikliği oluşabilir.