Hamilelik Dönemi

Hamilelik Döneminde Uzak Durulması Gereken Besinler 

Hamilelik Döneminde Uzak Durulması Gereken Besinler 

 

Sağlıklı bir hamilelik ve problemsiz bir doğum için bazı besinlerin ya az tüketilmesi ya da tamamen bırakılması gerekir. Bu gıdalar ve gıda gruplarının neler olduğu, birçok kişi tarafından merak edilir. Hamilelik döneminde beslenmeye dikkat etmek sağlıklı bir sürece ve sorunsuz bir doğuma büyük bir katkı sağlar. Bunu pek çok uzmandan duymak mümkündür.

İşlenmiş Gıdalar Ve Sağlıksız Atıştırmalıklar

 

Hamilelik sürecinde hem anne karnında bebeğin sağlıklı gelişmesi hem de annenin sağlığı için, annenin tükettiği yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekir. Kalori bakımından yüksek, işlenmiş ve besin değeri düşük olan gıdaların tüketilmesi; annenin ve bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan demir, protein ve folik asit gibi birçok besin ögesinin yetersiz miktarda alınmasına sebep olabilir. Bundan dolayı, ilk olarak listeden çıkartılması gereken şeylerden biri de abur cubur tarzı, sağlıksız atıştırmalıklardır.

Alkol

 

Alkollü içecekler düşük yapma riskini ve ölü doğum oranını yükselten bir durum olduğu için hamilelikte tüketilmemesi gerekir. Az ve ya çok almak değil, tüketmek asla doğru değildir. Çünkü çok az miktarda alınan alkol bile bebekte beyin gelişimini kötü yönde etkiler.

Pastörize Edilmeyen Süt Ürünleri

 

Pastörize edilmemiş olan yiyecek ve içecekler, Salmonella başta olmak üzere, E. Coli ve Listeria gibi bakterileri içerir. Bu bakteriyel enfeksiyonların hepsi bebeğin hayatını olumsuz olarak etkiler. Enfeksiyon oluşmaması için süt, peynir, süt ürünleri ve bazı içeceklerin pastörize edilmesi gerekir.

Kafein

 

Hamilelik sırasında yüksek miktarda kafein tüketimi bebeğin gelişiminin yavaşlamasına ve doğacak bebeğin kilosunun normalden az olmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca kafein çabuk emildiği için, plasentaya ve fetusa geçer. Bundan dolayı hamilelikte kafein alımı 200 mg’ dan yüksek olmamalıdır. Bu da ortalama günde 2 fincan kahveye denk gelir.

Çiğ ve Az Pişmiş Et Grubu

 

Yiyeceklerin çiğ olarak tüketilmeleri bakteriyel enfeksiyon tehlikesini ortaya çıkardığı için tercih etmemek gerekir. Bu enfeksiyonlara bağlı olarak mide bulantısı, yüksek ateş, kusma ve mide krampları ile rahim kasılmaları yaşanır. Erken doğuma ve ya ölü doğuma da sebep olabilir. Bunların yanı sıra bazı birkaç enfeksiyon bebekte kalıcı nörolojik problemlere sebep olduğu için tüketilen etin iyi pişmiş olması gerekir.

 

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu