Sertleşme sorunu en basit anlatımıyla cinsel ilişkiye girmek için gerekli olan ereksiyona ulaşıp bu durumu sürdürememek olarak tanımlanabilir. Penisin seks yapmaya izin verecek kadar sertleşmemesi de denilebilir. Bu durum erkeğin öz saygısını yitirmesine, ilişkilerinde sorunlar yaşamasına ve kendisi kadar partnerini de olumsuz etkilemesine neden olmaktadır.
Sertleşme Sorunu Sebepleri Nelerdir? Fiziksel ve Psikolojik Sebepler Nelerdir?
Sertleşme sorunu peniste yer alan sinirlerin zarar görmesi sonucu veya penise kan akışının sınırlı olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Sertleşme problemi diğer adıyla ereksiyon sorunu nedenleri arasında kalp hastalığı, diyabet, depresyon, prostat kanseri tedavisi, anksiyete ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri sebep olabilmektedir. Bunlar belli başlı nedenler olsa da, bunların yanında uyku eksikliği, stres, sigara ve alkol kullanımı da bu sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Bu problemi yaşayan erkeklerin, sorunu çözebilecek çözümlerin de var olduğunu bilmesi gerekmektedir. Erkeğin kendine güvenini yeniden kazanmasını sağlayacak olan bu çözümlere yönelmesi sorunun çözümünde son derece önemlidir.
Sertleşme Sorunu Belirtileri Nelerdir?
Sertleşme sorunundan bahsedebilmek adına karşılaşılan belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Cinsel ilişkiye girebilecek kadar penisin sertleşmemesi
- Cinsel ilişkiye girebilecek kadar sertleşme elde edilebilse bile doyum sağlanmadan bu sertliğin kaybedilmesi
- Erken boşalma sebebiyle haz sağlanmaması ve penisin sertliğini kaybetmesi
Sertleşme Sorunu Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Sertleşme sorunun altında yatan nedenleri bulmak adına bazı tetkikler yapılmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kan ve İdrar Tetkikleri; bu tetkikler sayesinde sertleşme sorunun altında yatan nedenler eğer kolestrol, diyabet, böbrek ve karaciğer gibi organların durumu ya da hormonal sistem ise ortaya konulmaktadır.
- Renkli Doppler; penisteki kan akışı bu sayede izlenir ve analiz edilir.
- Ultrason; yüksek frekanslı ses dalgaları ile organların görüntüsü oluşturulur. Bu test ile penisin iç yapısındaki bozukluklar ve zayıf kan akışı tespit edilmektedir.
- Biotesiometri; uyarılma ile ereksiyonu sağlayan sinirler test edilir. Bu işlemde elektromanyetik titreşim kullanılmaktadır.
- NPT yani Noktürnal Penil Tümesans Testi; bu test ile uykuda ereksiyonun gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilir.
Sertleşme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
Sertleşme sorununun tedavisi için öncelikle bu sorunun altında yatan sebep bulunmalıdır. Sertleşme bozukluğunun altında farklı bir hastalık varsa, bu hastalığın tedavisine başlanmalıdır. Bunun yanında doktorunuz duruma göre ilaç tedavisine başlayabilir.
Eğer gerekirse cerrahi müdahalelerle de sertleşme bozuklukları tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda doktorlar bu soruna özel üretilen cihaz tavsiyelerinde de bulunabilmektedir. Bu cihazlara örnek olarak vakum pompaları verilebilir.
Penil protezi cerrahi yöntemlerle penis içerisine yerleştirilir. Mutluluk çubuğu da denilen bu implantlar, sertleşme sorunu için yapılabilecek kalıcı tedavi yöntemlerinden biridir. Penis protezi ile bu sorunu tamamen çözebilirsiniz.
Penil Protez Çeşitleri Nelerdir? Penil Protezi Nasıl Çalışır?
Penil protez çeşitleri şişirilebilir veya yarı bükülebilir olarak iki çeşittir. En yaygın kullanılan tür şişirilebilir olandır. Tek parçalı penil protez, iki parçalı penil protez ve üç parçalı penil protez olmak üzere de çeşitlendirilebilmektedir.
Üç parçalı şişirilebilir protezler, karın duvarı altına yerleştirilir, sıvı dolu bir rezervuar vardır ve testis torbası içerisine bir pompa yerleştirilmiştir. Tahliye vanası ve penis içinde iki şişirilebilir silindir bulunmaktadır. Her parça vücudun içinde yer almaktadır. En doğal ve en sert ereksiyonu bu protez oluşturmaktadır.
Penil Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Karın bölgesinden ya da penis başının hemen altından açılan küçük bi kesi ile, tercih edilen implant vücuda kolayca yerleştirilir.