Kadın Dünyası

Adet Dönemi Gelmeme Nedenleri

Adet Dönemi Gelmeme Nedenleri

 

Genellikle evli kadınlarda adet gelmeme gibi bir durum söz konusu olduğunda hamile olarak değerlendirilse de bazı durumlarda bir sağlık probleminden dolayı da adet gecikmesi yaşanabilir. Adet dönemi gelmeme nedenleri arasında en yaygını kişideki hormonel değişimlerdir.

Kadın menopoza girmediyse her 28 günde bir adet olması gerekir. (Günler her kişide değişiklik gösterebilir. 35 günü geçmediği taktirde normal kabul edilir.) Kişinin adet döngüsü düzenli bir şekilde devam etmeyip sürekli gecikmeler yaşanıyorsa sağlığına dikkat etmesinde fayda vardır. Regl gecikme sebepleri arasında şunlar söylenebilir;

  1. Obezite

Çağın en yaygın hastalıkları arasında gösterilen obezite, aşırı kilo alımına denir. Aşırı kilo alımı vücuttaki hormon dengelerini değiştirir. Eğer kişide regl gecikme nedeni obezite olarak tanımlanmış ise doktor tarafında diyet ve egzersiz önerilir.

  1. Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, kadınlarda daha çok erkeklik hormonu olan androjen üretmesine neden olan bir durumdur. Bu hormonel dengesizlik sonucunda yumurtalıklar üzerinde küçük kistler oluşmaya başlar ve bundan dolayı da yumurtlamada düzensizlik görülür. Hatta yumurtlama tamamen durabilir.

Bu gibi durumlarda tedavi görülen bu semptomların hafifletilmesine yönelik olabilir. Doktor adet dönemini düzenleyebilmek adına doğum kontrolü ya da bir başka ilaç reçete eder.

  1. Stres

Günlük hayatında stres yaşamayan hemen hemen yok denecek kadar azdır. Ancak aşırı stres yaşanması da hormonlardaki dengeye zarar vererek adet düzensizliğine neden olur. Bu yüzden kişiler stres yaşadıklarında kendilerini rahatlatacak aktivitelere yönelerek yaşanılan stresi en aza indirmelidir.

  1. Doğum Kontrolü

Adet gecikmesine neden olan bir diğer unsur da doğum kontrol haplarıdır. Bu durum her kadında aynı etkiye neden olmada da genel olarak adette düzensizlik yaşanmasına sebep olur. Nedeni ise kadının yumurtalıklarından yumurta salınımını engellemek için progestin ve östrojen hormonları içermesidir.

  1. Kronik Hastalıklar

Diyabet, iltihaplı eklem romatizması, çölyak gibi kronik hastalıklar da vücuttaki hormon dengesini bozduğundan ötürü adet döngüsünde gecikmeler ve düzensizlikler yaşanır. Yeterli bir biçimde kontrol altına alınamayan diyabet regl döneminin düzensiz yaşanmasına sebep olur.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu