Ankilozan Spondilit (AS Hastalığı) Nedir Belirtileri Nelerdir?

Ankilozan Spondilit (AS Hastalığı) Nedir Belirtileri Nelerdir?

 

AS Hastalığı, halk arasında kamburluk olarak bilinmektedir. Hastanın omurgasında bir takım küçük kemiklerin birbirleri ile kaynaşması şeklinde görülür. İnflamatuar bir hastalık olan ankilozan spondilit, kemiklerin kaynaşması sonucunda bireyin omurgasının esnekliği azalır ve duruş bozukluğuna neden olur. Bireyin hastalığı fazla ilerleme kaydedilirse derin bir şekilde nefes almak zorlaşabilir.

AS Hastalığı, kadınlardan ziyade erkek bireylerde daha fazla rastlanılmaktadır. Ankilozan Spondilit hastalığının belirtileri yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır. Belirtiler yaygın olarak gözlerde ve vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplanma gözlemlenebilir. Hastalığın kalıcı ve kesin bir çözümü bulunmamaktadır. Fakat semptomları aza indirgemek ve ilerlemesini önlemek adına yapılan tedavi türleri bulunmaktadır.

AS Hastalığı Neden Olur?

Ankilozan Spondilit hastalığına neden olan faktörler kesin olarak saptamamıştır. Fakat gen ile aktarıldığı düşünülmektedir. HLA-B27 genine sahip bireylerde bu hastalığın görülme sıklığı oldukça fazla olduğu fark edilmiştir. Bu gene sahip bireylerin hepsinde hastalığın gelişmediği gerçeği, çevresel faktörlerin ankilozan spondilit hastalığında etken bir mekanizma olarak etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Erkek bireylerde kadın bireylere oranla daha fazla görülen AS hastalığı, başlangıç olarak geç ergenlik ya da erken yetişkinlik dönemlerinde gözlemlenmektedir.

Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında kamburluk olarak bilinen ankilozan spondilit hastalığının erken belirtileri, sabahları ve aynı zamanda uzun süreli sabit kalma yani koltukta oturma gibi faaliyetlerin ardından kalça ve bel bölgesinde hissedilen sertlik ve ağrı olarak görülmektedir. Yorgun hissetme ve boyun bölgesinde görülen ağrı şeklinde de anlaşılabilmektedir. Hastalığın belirtileri zamanla düzensiz bir şekilde gözlemlenerek daha kötüye gidebilir, hafifleyebilir ya da tamamen geçebilir.

Kamburluk vakalarında gözlemlenen vücuttaki en çok etkilenen yerler; omurganı taban bölgesi, pelvis arasındaki eklem yeri, sırtın altında bulunan omurlar, tendon ve bağlarda omurga bölgesinde kopukluk, göğüs kemiğini kaburgaya bağlayan kıkırdaklarda gözlemlenir.

Hastalığın seyrinde ilk başlarda hafif olarak başlaması özellikle uyandıktan sonra daha kötüleşen veya gece uykudan uyandıran bel ve sırt bölgesinde oluşan ağrılar için tıbbi yardım almak gerekebilir. Gözlerde oluşan ve vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen iltihaplar için, özellikle göz sağlığı açısından bir uzmana gözükmesi tavsiye edilmektedir.

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version