Aşının Önemi Nedir?

7’den 70’e hastalıklardan koruyan aşı, günümüzde sağlık bilimi açısından en önemli gelişmelerin başında yer alıyor.

 

 

Uzun yıllardan boyu insanların hastalıklar vardı.  Aşının  koruyucu etkisi günümüzde ve hayatımızdaki korkular olmaktan çıktı. Günümüzde hala bazı aileler, çocuklarına aşı yaptırmasalar da hekimlerimiz ve uzman doktorlarımız hastalıklara karşı hayatta olmamızı aşı yaptırmamıza borçluyuz.

Türkiye İş Bankası İştiraki Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Kitapçı Uysal,  doktorumuz aşının gelişimle ilgili önemli şeyler açıkladı.

__   Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda enjekte edilen ölü ve zayıflatılmış bakteri virüslerdir. Hayattaysanız anneniz tetanos aşısı ya da babanızda kolera aşısı yapılmıştır. Küçüklüğümüzde kızamık açısı olmasaydık hayatta bile olmayabilirdiniz.

__  Mikroplar pek çok sebeplerle vucumuzda mikroplar olabilir. İshal, hapşırma, öksürme, kaşınma, açık yaralar, kan ve vücut sıvıları ise insandan insana buluşabilir. Sivrisinekler ve keneler mikropları taşırlar. Yediğimiz yemeklerde ve içtiğimiz gıdalarda ağız yoluyla vücudumuzda çeşitli hastalıklara sebep olur.

Aşı ile sağlıklı nesiller

__ Son yıllarda hızlanan bütün teknolojik aletler gelişmeler sayesinde uzaya gidebiliyoruz. Dünyanın ucunda oturan insanlara anında konuşabiliyoruz. MR ile kanseri teşhisi konulur. Hastalara yeni ilaçlar sayesinde tedavi edebiliyoruz.

__ 100 kişiden otuzunu öldüren çiçek hastalığından ve çocuklarımızı kuduz ve tetanozun korunabiliyorsak.

Bilim insanlarına sağlık çalışanlarına birçok şey borçluyuz. Ayrıca hekimler aşılar ihmal edilmemeli ve bilimsel olmayan söylentileri kulak asmayın.

Eski uygarlıklardan bu yana aşılama

 

MÖ 560 yılında Çinlilerin “Variolasyon” olarak tanımlanan ilkel aşılama yöntemleri varmış.

 Variolasyon, çiçek hastalığını hafif geçirmekte olan hastaların yaralarının kabukları kurutularak tozların sıklıkla sulandırıp çizilen deriden vücuda inokulasyonu ile uygulanır.

__ Osmanlı hamamlarında variolasyon yönteminin uygulandığına tanık İngiliz Konsolosunun eşi Lady Mary Montagu,

1718 yılında çiçek aşısını yaptırmak için batı ülkelerine duyurulmasını sağlanmıştır.

Pasteur tarafından  enfeksiyon hastalıklarının kaynağı mikroplar olduğu keşfedildi.

1885 yılında köpeklerde etkilendiği kanıtladığı kuduz aşısını, köpek tarafından ısırılmış olan Joseph Meister kişisinde uygulanmıştır.

1927 yılında Ramon ve Zoeller tetonos aşısını üretildi.

 Aşılanma ömür boyu devam eder

Çocuklarımızın aşılarını dikkate alarak.  Yaşları büyüsede en az bir kez aşılarını yapılması gerekir. Ayrıca aşı kartlarını kaybetmemeliyiz.

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version