Astım hastalığının oluşmasında temel sebep kalıtsal faktörlerdir. Ailesinde astım hastası olan kişiler bu hastalığa yakalanma riskine daha çok sahiptirler. Astım hastalığı hem annede hem de babada bulunuyorsa, çocukların bu hastalığa yakalanma riski çok daha fazladır. Kalıtsal faktörlerden sonra, alerjik faktörler de astımın oluşması için yeterki bir sebep oluşturur. Bazı insanların bazı maddelere yönelik hassasiyetleri vardır. Ev tozu, çiçek tozu, böcekler, kedi tüyü gibi durumlar bu maddelere karşı hassas kişilerde alerjiye sebep olabilecek bu durumlar, astım için risk oluşturabilir. Özellikle böcekler nemli bir ortamda yaşadıkları için, böceklere karşı hassas olan kişiler için astım riskini daha çok arttırırlar. Nem böcekleri tetiklediği gibi astımı da tetikleyen bir durumdur.
Astım Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Akciğerin görevini yapmakta zorlandığı için oluşan astım hastalığı doğru tedavi ile düzelebilir.
- Hastanın şikayetlerinin hafiflemesi, hastalıktan tamamen kurtulunduğunu ifade etmez. Belirtilerin hepsinin tamamen geçmesi durumunda astım hastalığı tamamen son bulmuş olur.
- Astım hastalığına sahip kişilerin sigara dumanından, soğuk havalardan ve rutubetli yerlerden korunması gerekir.
- Eğer astım sebebi alerji ise, alerjiye sebep olan şeyler tespit edilip, uzak durulmaya çalışılmalıdır.
- Astım hastalığı psikolojik problemlere sebep olabilmektedir.
- Eğer astım hastası bir çocuksa, bu hastalık büyüdükçe geçedebilir. Büyüdükçe daha çok ilerleye de bilir.
- Astım hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık olduğu için, tedavi için gereken ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması çok önemlidir.
Astım Hastalığının Belirtileri
Astım hastalığında en belirgin belirti nefes alırken güçlük çekilmesidir. Bu güçlük sadece nefes alırken değil verirken de olur. Nefes verilirken hava vücuttan dışarı zorlanarak çıkmaktadır ve soluk alış verişi hırıltılı şekilde olmaktadır. Bu hırıltılı nefes alıp verme, sadece astımda görülen bir durum değildir. Diğer solunum yolu hastalıklarında da görülebilir. Ama yine de astım için de bir belirti olmaktadır.
Diğer bir belirti ise öksürüktür. Genellikle geceleri ya da sabahları oluşur. Bu öksürük kuru ve inatçı bir öksürük olup, uykudan uyandırabilir. Bu inatçı öksürüğün nedeni, balgam ve ya bronşların etrafında bulunan kasların kasılması yüzünden olabilir. Astım hastası olan kişiler sık sık nefes alıp verme ihtiyacı hissederler.