Baş Dönmesi ve Baş ağrısı

Baş Dönmesi ve Baş ağrısı

Şiddetli baş ağrısı çekiyorsunuz, buna eşlik eden baş ağrılarıyla boğuşuyorsunuz, hastanelerin servisleri sizlere yardımcı olamıyor; çünkü başvurduğunuz polikliniklerde yapılan tetkiklerden sonra hiçbir şeyinizin olmadığını söyleniyor ve geçici tedbirler uygulayıp sizleri evinize gönderiyorlar; ancak aradan fazla zaman geçmeden aynı şikayetler tekrarlıyor ve sizleri canınızdan bezdiriyor…

Bu ve buna benzer şikayetleri dile getiren yüzlerce ziyaretçimiz olduğunu söylesek abartmış olmayız. Peki, ne oluyor da sağlık kuruluşları ve onların tetkiklerinin var olduğunu kabul etmedikleri rahatsızlıklarla boğuşuyorsunuz? Sizi vuran nedir? Nasıl bir yol izlemelisiniz? Acaba ömrünüz boyunca bu tür şikayetlerle yaşamak zorunda mı kalacaksınız?

Yazımızda bu tür şikayetlerin ortaya çıkma sebepleri ve bu tür şikayetlerin önlenmesi için neler yapılması gerektiği işlenecektir.

Baş ağrısı, baş dönmesi, yüksek veya düşük tansiyon, ani terlemeler, birden bire gelen şiddetli kaşıntılar. Bütün bu rahatsızlıkların aslında yediğiniz yiyeceklerden kaynaklandığını söyleseydik tepkiniz ne olurdu?

Bazı Şikayetler ve Buldukları Çözümler

Şiddetli baş dönmesi ve buna eşlik eden baş ağrısı şikayeti nedeniyle hastaneye başvuran bir hastaya gerekli tetkikler uygulandı ve sonuçta hiçbir şeyinin olmadığı söylenerek evine gönderildi. Oysa hasta gerçekten baş dönmesi ve baş ağrısı çekmekteydi. Bu hasta hayatının 5-6 yılını bu şekilde ara sıra başlayıp 2-3 gün süren baş dönmesi ve baş ağrısı şikayetleriyle geçirdi. Gittiği hiçbir sağlık kuruluşu bu hastanın gerçekte ne tür bir rahatsızlık geçirdiğini bulamadı ve dolayısıyla hastaya da herhangi bir teşhis koyamadı. Bir gün hasta derdini bir arkadaşına anlattı arkadaşı da ona “sarımsaktan oluyordur, sarımsak yeme düzelir” dedi. Baş dönmesi ve şiddetli baş ağrısı çeken hasta sarımsak yemeyi bıraktıktan 2 ay sonra sağlığına kavuştu. Gerçekten de onu etkileyen şey sarımsaktı …

Şiddetli baş ağrısı çeken bir hasta aynı zamanda düzensiz kalp ritmi nedeniyle birçok sağlık kuruluşuna başvurdu ancak bu hastaya bu sağlık kuruluşunda herhangi bir teşhis konulamadı. Dahası uygulanan ilaçla tedavi de bu hastayı sağlığına kavuşturamadı. Bir gün bu hasta bir şeyi fark etti özellikle beyaz peynir yediği günün akşamı ya da ertesi günü hastalığı tetikleniyordu. Bu hasta hemen kendisine bir çizelge hazırladı ve bu çizelgeye yediği yemekleri ve ertesi günkü sağlık durumunu kaydetmeye başladı. Evet, yanılmıyordu beyaz peynir ve mayalı yiyecekler ondaki baş ağrısı ve düzensiz kalp ritmini tetikliyordu.

Vücudunda ciddi ürtiker (kaşıntı) sorunu olan bir hasta kışın bu yangıların ve kaşıntıların arttığını, yazın ise azaldığını söylüyordu. Sohbetimiz esnasında bu hastanın şöyle dediğine şahit oldum. Hocam patlıcanlı yemek yediğimde 1 hafta kaşıntım oluyor. Ne zaman domates yesem kaşıntılarım azalıyor. Ancak dikkat ediyorum domatesler bahçe domatesi olmalı. Eğer pazardan alınmış çekirdeksiz domatesler(hormonlu domates) yersem kaşıntılarım azalmıyor. Birde turşu olayı var. ne zaman turşu yesem kaşıntılarım 2 hafta civarı sürüyor. Bunun ilk 1 haftası çıldırtıyor beni.

– Örnekler ve hikayeler uzayıp gidiyor bütün bu hastaların ortak noktası ise hemen hemen her birinin birtakım yiyeceklerden etkileniyor olması. Özellikle

Hangi rahatsızlıkları hangi yiyecekler tetiklemektedir?

Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Çünkü her insanın kendine özgü bir yapısı vardır. Kimi insan a gurubu besinlerden etkilenirken kimi insan da b grubu besinlerden etkilenmektedir. Bütün bunlara rağmen tecrübelerimize dayanarak bazı genellemeler de yapabiliriz.

Örneğin

  1. Baş dönmesinin nedeni: mayalı peynirler, sarımsak, aşırı tüketilen bitkisel çaylar veya tohumlar(ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık, fıstık, kabak çekirdeği) olabilmektedir.
  2. Baş ağrılarını tetikleyen etkenler ise beyaz peynir, keskin kokulu baharatlar, fındık, fıstık gibi yiyecekler olabilmektedir.
  3. Mayasıl ve basur gibi rahatsızlıklar genelde patlıcan, çiğ et, keskin kokulu baharatlar nedeniyle tetiklenmektedir.
  4. Sivilceleri tetikleyen etkenlerin en başında yağlı tohumlar gelir.
  5. Tansiyon problemleri; beyaz peynir, fındık, fıstık, sarımsak gibi yiyeceklerden kaynaklanabilmektedir.
  6. Ağız yaraları; taze ekmeğin ağız içi dokusunu yırtması, bazı ağrı kesicilerin yapısında bulunan maddeler, kola gibi gazlı içecekler veya diş macunları olabilmektedir.

Yukarıdaki saydığımız etkenler ve rahatsızlıkları kendinize göre ortaya çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için yapacağınız şey kendinize bir çizelge hazırlamaktır. Bu çizelgeye yediğiniz şeyleri kaydedebilirsiniz. Diğer yandan sağlık durumunuzdaki gelişmeleri de kaydettiğinizde sağlık durumunuzu etkileyen etkeni ortaya çıkarmanız hiç de zor olmayacaktır.

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version