Bebek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bebek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi ve büyümesi açısından anne sütü olursa önemlidir. Bebeğe ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü verilmelidir. Anne sütü:
- Bebeğin ilk 6 aylık enerji gereksiniminin tamamını,
- 6 ila 8 aylarda ise yüzde yetmişini ve 9 ile 12 aylarda ise yüzde 50’sini
- 12 ve 24 aylarda ise %40’ını karşılama özelliğini taşımaktadır.
- Tamamlayıcı beslenme 6 ile 24 aylık bebeklerin gerçek besin gereksinimleri ile anne sütü yazan formül sütlerden almış olduğu besinlerle aradaki boşluğu doldurmaktadır.
“Bebeğim Aç Kalıyor” Endişesi Şişmanlığa Zemin Hazırlayan Bir Faktördür
Evet, gerçekten de böyle. Anneler, genellikle bebeklerinin doymadıklarını düşünür ve tıka basa midelerini besinlerle doldurmaya çalışıyorlar. Bu durum, aslında zaman içerisinde bebeğin gittikçe kilo almasına ve obezite durumuna davetiye çıkarmasına yol açar. Bu teknik yanlıştır. Annenin, bilinçli bir şekilde bebeğinin beslenmesine önem vermesi gerekir.
Tamamlayıcı besinler 17. haftadan yani 4,5 aylık iken önce başlamalı ve 26. haftadan Yani 6,5 aylık iken sonrasına kadar bırakılmamalıdır. Tamamlayıcı beslenme, çocuk beslenmesinin ana parçası özelliğini taşımamaktadır. Anne sütü yok ya da yeterli değilse eğer formülü süt, asıl gerekli besini karşılamaktır.
Ek Gıdaya Geçiş Süreci
Makalenin başında da belirtildiği gibi anneler genellikle bebeklerinin doymadıklarını düşünür. Bu nedenle onlara ek gıda ile ilgili neler verebileceklerini son zamanlarda başta arama motorları olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarında araştırmaktadır. Fakat bilinçli bir şekilde bebeğin beslenmesine önem verilmelidir. Aksi takdirde obezite ya da başka problemlere sebep olacak durumlar ortaya çıkar.
- 6 ila 8 aylık bebeklerde 2 öğün tamamlayıcı gıda verilmelidir. Eğer ki anne sütü az ise bu, 3 üğün olacak şekilde ayarlanmalıdır.
- 9 ile 11 aylık bebeklerde ise 3 üğün şeklinde ek gıda verilmelidir. 12 ile 24 aylık bebeklerde ise gerekirse ek-1,2 ara öğün ilave edilebilir.
- Yeterli hayvansal gıda almakta olan bir bebeğin tamamlayıcı beslenme dönemi içinde günlük 200 ile 400 ml,
- Yeterli hayvansal gıda almıyorlarsa eğer 300 ya da 500 ml süt yani anne sütü ya da form sütü tüketmesi gerekir.