Anne-Aile-Çocuk

Bebeklerde Neden İlk Aylar Önemli

Bebeklerde Neden İlk Aylar Önemli

Çocuğun gelişimin de ilk 6 ayın çok önemli bir süreç temsil ettiği yıllardır birçok araştırmacı tarafından belirtilmektedir. Yalnız bu süreçten sonrasında da eğitimin önemli bir nokta olduğunu da unutmamak gerekiyor çünkü Doğum sonrası ilk dönemlerin, bebekte güven duygusunu oluşturması, özellikle sağlıklı bir kişilik gelişimi için en önemli zaman dilimidir.

Bebeğin 4. Aydan itibaren ek gıda verilmesinde bir sorun olmadığını belirten teorilerin yayılmasına karşın 54. Dünya Sağlık Toplantısında 6. Aydan itibaren ek gıdaya başlatılması gerektiği belirtildi.

Toplum tabanlı yapılan çalışmalarda ise 18 ayını dolduran çocukların ortalama beşte birinde ruh sağlığı bozuklukları görüldüğü gözlemlenmiştir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak Doğum sonrasından itibaren ilk 18 ay bebeğin temellerini oluşturduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Neden İlk 6 Ay?

Bebeğin beslenmesinde belirtmek gerekir ki ilk 6 ay özellikle sadece anne sütü kullanımı önerilmektedir. 6 ay anne sütünün verilmesi akabinde 2 yaşına kadar uygun, tamamlayıcı besinlerle birlikte anne sütünün verilmeye devam edilmesi ile optimal beslenmenin ancak sağlanabileceğini vurgulanmıştır. Ne yazık ki Ülkemizde 6 aydan küçük bebeklerin yalnız %43 ünde bebeğin, anne sütü ile beslenildiği görülmektedir.

 

İlk 6 ay anne sütünün yanı sıra su ile beslenilmesi etkileri

Su, bebeğin midesini doldurmakta dolasıyla daha az anne sütünü sindirebilmekte bu durumda bebekte yetersiz beslenmeye yol açmaktadır.

Anne sütünün yanında su ile de beslenilmesi başarılı emzirme şansını düşürmektedir.

Yalnız anne sütü ile beslenmesini sürdüren bebeğe sıvı vermek, ishal gibi diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski yükselebilir.

Reklamlara kanmayın: Yapılan araştırmalarda, ek gıdaya erken başlanmasının etkisini arttığı fark edilen, Hastaneler de bulunan hazır mama örneklerinin, birçok anne tarafından seçilerek yanlış bir beslenme yoluyla ilerlediği tespit edilmiştir.

12-18 Ay Neden Önemli?

Genellikle 12. Aydan sonra çocuklarda motor güç değişkenliğine göre değişmesi göz önünde bulundurarak. Çocuklarda, adım atma, yürüme, tırmanma gibi yetenekler kazandığı bir aşamadır. Bu aşamada çocuğun sağlını korumak açısından yeni yetiler kazandığını fark eden çocuğun etrafta bulduğu cisimleri yutmasını veya kulağına gözüne sokmaya çalışmasına karşın tedbirli olunmalı. Tırmanabileceği (sandalye, sehpa, koltuk, vb.) eşyaların yanında herhangi bir kaza olmamasına karşın gözetim altında tutulması çok önemlidir.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu