Böbrek Hastalarına Özel Diyet Listesi

Böbrek Hastalarına Özel Diyet Listesi

Böbrek hastalarına özel diyet listesi böbreklerin vücudumuzdaki en önemli görevi beslenme yoluyla aldığımız maddelerin kalan kısımlarını uzaklaştırmaktır.

Böbrek hastalarına özel diyet listesi atık bir sistem gibi çalışan böbreklerimiz, besinlerin kalan kısımlarını düzenli olarak vücudumuzdan atar. Bu işlevleri ile sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmemiz için hayati önem taşırlar. Zaman zaman ortaya çıkabilen ve çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan böbreklerimizde fonksiyon bozuklukları da görülebilmektedir.

Bu bozuklukların en yaygın olanlarından biri kronik böbrek yetmezliğidir. Böbrek yetmezliği, her iki böbreğin de hiç çalışmaması veya tam olarak çalışmaması durumunda ortaya çıkar. İleri seviyelerde atık ürünler ve fazla sıvılar vücuttan atılamaz ve birikmez. Bu da vücuttaki toksinlerin artmasına neden olur. Kanda üre ve kreatinin gibi maddeler yükselir, elektrolit dengesi bozulur. Bu aşamada dengeli ve sağlıklı beslenme tedavi için çok önemlidir. Yeterli ve uygun beslenme programı, hastaların yaşam kalitesini arttırmada ve kronik böbrek hastalığı semptomları ortaya çıktığında ortaya çıkabilecek farklı yan etkileri önlemede temel faktörlerden biridir.

Böbrek Hastalığında Beslenme

Doğru tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile böbrek hastalıkları önlenebilir. Bunun için ilaç ve diyaliz tedavilerinin yanı sıra düzenli egzersiz programlarını takip etmek, ideal kiloya sahip olmak, doğru diyet programlarını takip etmek, tuzu azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli beslenmek çok önemlidir.

Böbrek hastalıklarında beslenmede yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir?

Neler yapalım?

* Tuzsuz besinler tüketin.

* Yemek öğününü atlama. Küçük ama sık öğünler yemeye özen gösterin.

* Sıvı kontrolünü sağlamak için küçük boyutlu gözlükler kullanın.

* Yaşam tarzı olarak düzenli spor ve egzersizi seçin.

* Doktorunuzun verdiği diyete uygun olarak; Potasyum, fosfor, sodyum ve protein dengesini göz önünde bulundurarak yiyin.

* Sebzelerin pişirme yöntemlerini sağlıklı olanlardan seçin.

 

Yapılmaması Gerekenler

* Konserve veya salamura salamura et, balık vb. ürünleri tüketmeyiniz.

* Sucuk, salam, sucuk gibi işlenmiş gıdaları yemeyin.

* Et ve tavuk suyu tabletlerinden kaçının.

* Böbrek, beyin, dalak, karaciğer, dil, kalp gibi sakatatları tüketmeyiniz.

* Mümkün olduğunca hazır ve paketlenmiş gıdalardan kaçının.

* Sos vb. Tuzlu yiyecekleri dengeli tüketin.

* Fermente gıdaları tercih etmeyin.

* Ceviz, fındık, yer fıstığı, badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumları en aza indirin.

Facebook Comments Box
Exit mobile version