ÖneriyoruzSağlık Haberleri

Bol Su İçmenin Faydaları

Bol Su İçmenin Faydaları

Su insan vücudu için son derece önemlidir. İnsan vücudunun büyük bir bölümü sudan meydana gelir. Bunun yanında dünyanın da yaklaşık %71’i su ile çevrilidir. Su içmenin faydaları her insan için son derece önemlidir. Su içmek insan sağlığının korunması açısından da son derece önemlidir. İnsanların günlük olarak tüketmesi gereken su miktarları bulunur. Ancak bu miktar kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Karaciğer, böbrek, kalp gibi organlar için de su içmenin faydaları oldukça fazladır. Cildin susuz kalması halinde erken yaşlanma, ciltte kuruluk, lekelenme gibi cilt sorunları da meydana gelir.

Günlük Olarak Ne Kadar Su Tüketilmelidir?

Bol su içmenin faydaları oldukça fazladır. Ancak insanlar için geçerli olan bir miktar yoktur. Herkesin günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı farklılık gösterir. Çünkü insanların vücut yapısına göre ihtiyaçları olan su miktarı da değişiktir. Kişilerin günlük tüketmeleri gereken su miktarları, hastalık durumlarına, yaşam tarzlarına, hangi iklimde yaşadıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Su, vücudun temel bileşenlerindendir. Hücre, organ ve dokuların doğru bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu nedenle bol su içmenin faydaları organlar için de önemlidir.

Su tüketimi, idrar ve terleme yolu ile vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bunun yanında dokuların korunmasını sağlar. Vücut sıcaklıklarının da normal seviyede olmasını sağlar. Vücutta su azalması dehidrasyon durumlarının yaşanmasına neden olabilir. Su içmenin vücuda faydaları saymakla bitmez.

Az su tüketimi, vücudun işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesini önler. Vücutta meydana gelen düşük dehidrasyon durumları bile insanlarda enerji düşüklüklerine neden olabilir. Su içmenin vücuda faydaları arasında idrar atımı, terleme, bağırsak hareketleri, nefes yer alır. Vücudun doğru bir şekilde çalışabilmesi için su son derece önemlidir. Kalp ve diğer organlara da su faydası oldukça fazladır.

Sağlıklı kişilerin günde en az 8 bardak su tüketmesi gerekir. İnsanlar genellikle susadıkları zaman su içmeyi tercih eder. Bazı insanlar için sekiz bardaktan daha az su yeterli olabilir. Hamileler ile emzirme döneminde olanlar içinde su faydası saymakla bitmez. Özellikle süt oluşumu için suyun önemi büyüktür.

Bol Su İçmenin Faydaları

Vücut sağlığı açısından su içmenin önemi çok büyüktür. Vücudun ihtiyacı olan suyun tüketilmesi eklemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Eklem ve omurga disklerinde yer alan kıkırdaklar %80 civarında su içerir. Dehidrasyon durumları, eklemlerin düzgün bir şekilde hareket etmelerini engeller. Bu da eklem ağrılarının meydana gelmesine sebep olabilir.

İnsan vücudunda bulunan kanın 590 bölümü sudan oluşur. Kan, çeşitli organlara oksijen taşınmasını sağlar. Yeterli su tüketimi ile organlara yeterli oksijenin taşınması sağlanır. Vücut sıcaklığının korunması için de su içmenin önemi büyüktür. Su, vücudun orta kısmında depo edilir. Vücudun ısınması durumunda terleme meydana gelir. Terin buharlaşması ile vücudun soğuması sağlanır. Vücutta yeterli miktarda su olması pek çok vücut faaliyetinin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlar.

Düzenli su tüketimi sindirim sisteminin de düzenli olarak çalışmasını sağlar. Bağırsakların düzenli çalışması için de su son derece önemlidir. Vücudun ihtiyacından daha az su tüketimi kabızlık, sindirim problemleri midenin aşırı asit üretmesi gibi durumlara sebep olur. Bu durumda çeşitli mide problemleri meydana gelir. Vücutta biriken toksin maddeler de su ile dışarı atılır. İdrar, dışkılama ve terleme gibi vücut faaliyetlerinin gerçekleşmesi için vücudun yeterli suya ihtiyacı bulunur.

Susuzluk durumu astım ya da alerji gibi hastalıkların tetiklenmesine sebep olabilir. Egzersiz yanında düzenli su tüketimi kişilerin yağ yakarak zayıflamasına yardımcı olur. Bunun yanında kas oluşumunu da artırır. Spor yaparken su tüketimi kişilerin enerjilerinin artmasına yardımcı olur. Yemeklerden önce su içildiğinde doygunluk hissi verir. Bu nedenle kişilerin daha az yemek yemesini ve bunun neticesinde de zayıflamasını sağlar.

Fazla Su İçmek Zararlı mı?

Vücut sistemlerinin doğru bir şekilde çalışması için yeterli miktarda su tüketimi önemlidir. Ancak aşırı su tüketiminin de insan sağlığına zararları vardır. Aşırı hidrasyon oluşumu su zehirlenmesine neden olur. Aşırı su tüketimine bağlı olarak vücuttaki tuz ile elektrolitlerde azalma olur. Bu da su zehirlenmesi olmasına neden olur.

Vücutta tuz seviyelerinin tehlikeli boyutlarda düşmesi hiponatremi olarak isimlendirilir. Çok fazla su tüketilmesi halinde aşırı hidrasyon meydana gelir. Bu durum sıvıların dengesizliği olarak da isimlendirilir. Böbreklerden çok fazla su çıkışı olduğunda ve böbrekler aşırı su tuttuğunda bu durum meydana gelir.

Aşırı derecede su içmek, vücutta su seviyesinde artışa neden olur. Bunun sonucunda da kandaki önemli maddelerde seyrelme olur. Sağlıklı bir insanın günde en fazla 9 ile 13 bardak arasında su tüketmesi gerekir. Aşırı hidrasyon durumu özellikle sporcularda sıklıkla görülür. Bunun yanında böbrek, karaciğer hastalığı ile kalp yetmezliği olanlarda da hidrasyon görülür. Kusma, baş ağrısı, baş ağrısı aşırı hidrasyon belirtileri arasında yer alır. Aşırıya kaçılmadığı sürece su içmek son derece faydalıdır.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu