Boyoz Pişirme Teknikleri

Boyoz Pişirme Teknikleri

Gerekli Malzemeler Ve Hazırlık Aşamaları

Boyoz nasıl yapılır, merak edenler için bu lezzetli atıştırmalık Ege’nin İzmir iline ait bir tariftir. Tipik lezzeti ve yumuşak dokusuyla boyoz, İzmir kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Bu lezzetli atıştırmalığın nasıl yapıldığını öğrenmek için size gerekli malzemeleri ve hazırlık aşamalarını aktaracağız.

Boyoz yapmak için gereken temel malzemeler un, maya, şeker, tuz, sıvı yağ ve su’dur. Bunların yanı sıra, hamuru için kullanacağınız malzemeler arasında yumurta, peynir ve susam gibi öğeler de bulunacaktır.

Gerekli Malzemeler Hazırlık Aşamaları
4 su bardağı un 1. Hamur için bir kapta, unu, mayayı, şeker ve tuzu karıştırın
1 yemek kaşığı kuru maya 2. Karışıma su ve yağı ekleyin ve yoğurun
1 yemek kaşığı şeker 3. Yoğrulan hamuru, 30 dakika dinlenmek için bırakın
1 tatlı kaşığı tuz 4. Daha sonra, hamurdan bir avuç büyüklüğünde parçalar koparın ve rulo şeklinde uzatın
1 su bardağı su 5. Ruloları üçgen şeklinde katlayın ve üzerine yumurta sürün
3 yemek kaşığı sıvı yağ 6. Hamurları susama bulayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyun
1 adet yumurta 7. Fırında, 200 derece sıcaklıkta yaklaşık 25 dakika boyunca pişirin

Boyoz yaparken en önemli nokta hamurun dinlenme süresidir. Hamuru en az 30 dakika dinlendirmelisiniz. Ayrıca hamuru açarken ve şekillendirirken çok hafifçe un dökebilirsiniz. Bu, hamurun yapışmasını engeller.

Sıcak, taze ve çıtır çıtır servis edilen boyoz, İzmir kahvaltılarının iştah açıcı bir parçasıdır. Şimdi siz de kolayca yapabileceğiniz bu lezzetli atıştırmalığın keyfini çıkarabilirsiniz!

Boyoz Pişirme Teknikleri Ve Püf Noktaları

Boyoz pişirme teknikleri İzmir mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Zeytinyağı ile yapılan hamuru ve içerisinde tamamen tahıllarla yapılan üst malzemesi ile tam bir lezzet şölenidir. İşte boyoz pişirme teknikleri;

Aşama Pişirme Yöntemi
Hamuru hazırlama Dinlendirme işlemi 5-6 saat sürdürülmelidir. Daha azı boyozun hamuruna asla yansımaz.
Üst malzeme hazırlama Tam tahıllar kullanarak yapılan bir malzeme olduğundan, öğütülen malzeme eşit ve aynı ölçülerde kullanılmalıdır.
Hamurun açılma işlemi Elinize yapışmayacak kıvama gelen hamurunuzu açarken malt, un veya su eklemeden yoğurun. En önemlisi ise hamuru ince açmaya dikkat edin.
Üst malzemenin eklenme aşaması Önceden hazırlanan üst malzemenizi hamurun orta kısmına koymalısınız ve hamuru rulo şekulnde kapatmalısınız.
Pişirme aşaması 180 derece fırında 25-30 dakika boyunca pişirin. Üst yüzeyini kontrol ederek bozulmadan pişirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Boyoz yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları, hamur dinlendirmenin yanı sıra, soğuk su kullanımıdır. Hamurunuzu hazırlarken suyu mutlaka soğuk ekleyin. Bunun yanı sıra, hamuru açarken un yerine mısır nişastası kullanabilirsiniz. Un yerine mısır nişastası kullandığınızda hamurunuzu daha kolay açabilirsiniz. Üst malzemeniz için ise, özellikle kepeksiz ve tam buğdayı tercih edin. Çünkü kepekli malzemeler çabuk kaynar ve üst tarafın kavrulmasını engeller.

Boyoz nasıl yapılır öğrendikten sonra artık evde kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinde boyozlu lezzetleri tüketebilirsiniz. Boyoz, sadece hamur işi bir lezzet değildir, aynı zamanda sağlıklı bir gıdadır. İçerisindeki tam tahıl, besin değerlerini yüksek tutar ve kilo verirken tokluk hissi sağlar. Kendinize bir boyoz ziyafeti çekmek için hazırlık aşamalarını takip ederek atacağınız adımlarla, kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Facebook Comments Box
Exit mobile version