Sağlık Haberleri

Budd-Chiari Sendromu (Hepatik Ven Trombozu)

Budd-Chiari Sendromu (Hepatik Ven Trombozu)

Budd-Chiari Sendromu nedir? Hakkında bilgi almak için bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Budd-Chiari Sendromu Nedir?

Budd-Chiari Sendromu, karaciğerin küçük venlerden oluşan venüz drenajın ve sağ akvaryuma kadar hemen ya da tamamen sağ atriyum tıkanıklığı olması sonucunda oluşan hastalık grubudur.  Kısacası karaciğerden çıkan toplardamarın bir şekilde bloke olmasıdır. Tıkanıklar venlerde 1, 2 veya 3’ünde hepsinde olabilir. Hepatik venöz tıkanıklığı sinüzoidal basıncını hep artırır. Bu basıncın artmasıyla hipertansiyon, konjesyon ve perfüzyon karaciğerini azalması sebep olur. Hepatosit, fibrozise gibi hastalara neden olmaktadır.  Budd-Chiari sendromu belirtileri karın ağrısı gibi belirtilerle anlaşılır. Hastalığın etyolojisinde hastanın yüzde 75 anormallik ya da trombotik saptanmaktadır. Myeloproferatif hastalığı ve herediter ya da edinsel hiperkoagulabilite sebebi olan Budd-Chiari hastalığı bazı hastalıklara da yol açmaktadır. Tümörler ya da Behçet hastalığı bunlardan bazılarıdır.  Hafif semptomlar geçiren bulgular akut yetmezliğine veya kronik hastalığı gibi değişkenlik olarak gösterilmektedir. Bu olgular %30 gibi herhangi bir neden bulunmaz.

Budd-Chiari Sendromu Tanı

Budd-Chiari Sendromu tanısı için klinik bulgular ile radyolojik incelemelerle yeterlidir. Tanı için başka yöntemler ise Ultrasonografi, Bigisayarlı tomografi ya da MR venografi de yararlanabilir. Klasik üçlü bulgular ve en sık başvurulan yerdir. Karın ağrısı, asite bağlı şişkinlik belirtileri görünmektedir.  Hastalarında bulunan bulgular yüzdelik olarak hesaplarsak %5 hastalarda yer alan akut yetersizliği ile yapılan başvurular. Mide bulantısı veya kusma,  anormal büyüme gibi bozuklarda neden olur.

Budd-Chiari Sendromu Tedavi

Budd-Chiari Sendromu tedavi diğer hatalıklar gibi mümkündür. Bu hastalığın gösterdiği sorunlar tedavisi (asit veya portal hipertansiyon) hepatik dönüşün artırılmasına yöneliktir. Budd-Chiari tedavisi il aşama olarak antikoagulasyon ve bu uygulama yeterli olmadığı yerde angioplasti aşamasına geçilerek tedavi yapılır. Eğer bu aşama da olmazsa stent uygulaması devreye konulur.  Karaciğer hasarın ilerlemiş kadar kötüleşmişse bu kişilere  hemen nakil yapılamaktadır. Bu tedavi ise TIPS ya da karaciğer nakil işlemi de gereklidir. En uygun bir şekilde hastaya tedavi belirlemektedir. Hastalığın amacı alttan yatan tedavidir. Riskli hastalarda medikal tedavinin cerrahi girişimlere başvurulur.

 

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu