Çıkık, bir eklemi oluşturan kemiklerin yer değiştirmesiyle aralarındaki düzenin ve ilişkinin bozulmasıdır. Eklemlerin kalıcı olarak ayrılmasıdır.
Ekleme, dolaylı veya dolaysız olarak dışarıdan yapılan etki sebebiyle eklemdeki kemik düzeninin bozulmasıyla oluşur. Nadir de olsa doğuştan var olan bazı kemik ve kıkırdaksal nedenler de çıkık sebebi olabilmektedir. En sık omuz, kalça çıkığı ile karşılaşılsa da boyun, dirsek, parmak çıkıkları ile de sürekli karşılaşılmaktadır. Çıkık kendiliğinden eski haline dönemez. Genellikle biraz düzeltme ile eski haline dönebilmektedir.
Çıkık Belirtileri Nelerdir?
– Şişlik
– Kızarıklık
– Kanama var ise morluk oluşması
– Hareket problemleri (kapanmama, açılmama ve oynatamama gibi)
– Yoğun ağrı ve acı
Çıkık İlkyardımı ve Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Olası bir çıkık durumunda hastanın eklemine zarar gelmeyecek şekilde hasta oturtulur veya yatırılır. Çıkık olan ekleme kesinlikle bir müdahale ve oturtma girişimi yapılmamalıdır. Hastaya ağız yoluyla hiçbir şey verilmemelidir. Çıkığın oluştuğu bölgede deri rengi ve ısı kontrolü yapılarak, 112’ye gerekli bilgiler iletilerek acil tıbbi yardım istenir.
Eğer bir çıkık şüphesi olan kişi iyi durumdaysa kesin olarak tanı konulabilmesi için bir uzmana giderek, röntgen çektirmek gerekmektedir. Doktor kontrolü olmadan yapılan tedavi ve yerine oturtma işlemlerinde sinir ve damarlara zarar verilme ihtimali vardır. Bu durumda bazı geri dönülemez olaylara sebebiyet verebilmektedir.