Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Neden Olur?

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Neden Olur?

Çocuklarda, dört yaşından sonra parmak emme davranışının devam etmesi veya bu davranışı sonradan bir alışkanlık haline getirmesi kendisini güvensiz ve sevgisiz hissetmesinden dolayı olabilir.

Parmak emme davranışı 3 – 4 yaşlarına kadar normal kabul edilebilir fakat çok masum bir alışkanlık olmayabilir. Ebeveynler dikkatli olmalıdır, çünkü dört yaşından sonra devam eden emme davranışı çocuğun kendisini güvensiz ve sevgisiz hissetmesinin işareti olabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Aydın’a göre çocuklarda sık rastlanılan parmak emme davranışı şu sebeplerden kaynaklanabilmektedir:

Çocuklarda parmak emme, davranışı herhangi bir Psiko-patolojik etken olmaksızın üç ya da dört yaşlarına kadar görülebilen bir olgudur. Zararsız bir davranıştır ve bu davranış neredeyse bebeklerin tümünde görülmektedir. Parmak emme davranışının en önemli sebeplerinden biri, yeni doğan bebeklerin anne rahminde bu davranışı öğrenmiş olmalarıdır. Hatta emme refleksi, doğuştan var olan en güçlü reflekslerden biridir.

Parmak Emme Açlık Belirtisi Değil

 

İlgisizlik Parmak Emme Nedeni

Parmak Emme Davranışı Diş Yapısını Bozuyor

Çocuğunuza Baskı Yapmayın

Çocuk yaşının da ilerlemesi ile birlikte bu davranışı kendi kendine zamanla bırakır. Bu nedenle ebeveynlerin korkmalarına ya da telâşa kapılmalarına hiç gerek yoktur.

Çocuk, bu davranışı alışkanlık haline getirmeye başladıysa sürekli bunun üzerinde durmak yerine, çocuğun ilgisini başka yöne çekilmeye çalışmalısınız. Baskı hiç bir zaman bir çözüm yolu değildir ve sizi bir sonuca ulaştırmayacaktır. Aksine daha olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Ortaya çıkabilecek sonuçlar; tırnak yeme alışkanlığı, tik durumu, alt ıslatma gibi problemlerdir. Elini bağlamak, zorlamak,  eline vurmak ya da eline acı bir şey sürmek gibi davranışlardan da uzak durmalısınız.

Eğer olumsuz davranış çok uzun sürmeye başladıysa ve farklı belirtiler de ortaya çıkıyorsa bir çocuk psikiyatristine durumu bildirmelisiniz. Sizlerde ebeveynler olarak çocuklardan sevginizi ve ilginizi eksik etmeyiniz.

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version