Magazin Dünyası

Deri Mühendisi Adaylarına Burs ve İş Garantisi

  • Deri sektörü, ihtiyaç duydukları deri mühendislerinin yetişmesi için Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi’nde bulunan Deri Mühendisliği Bölümünü tercih eden başarılı öğrencilere asgari ücrete varan miktarda karşılıksız burs veriyor. Sektörde ciddi bir mühendis açığı olduğu için bölümden mezun nitelikli mühendisler iş bulmakta zorlanmıyor.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)  ile Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB) Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği bölümünü tercih eden başarılı öğrencilere burs veriyor. Sektörün Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile 2019 yılında imzaladığı protokolle deri mühendisliğinin algısını üst seviyelere çıkarmak ve öğrencilerin bu bölümleri daha çok tercih etmelerini sağlamak hedefleniyor.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Uyguner, Doç. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programında deri sektörünü ve öğrencilere verdikleri destekleri anlattı. Sektörde ciddi bir mühendis açığı olduğunu, bu yüzden bölümden mezun nitelikli mühendislerin iş bulmakta sorun yaşamayacağını vurgulayan Uyguner, burslar hakkında şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de deri mühendisliği eğitimi veren tek bölüm Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yer alıyor. Burs projemiz kapsamında, ilk beş tercihlerinden biri Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği olması kaydıyla, üniversite giriş sınavında ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret, 20 bin – 60 bin arasında yer alan öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i, 60 bin – 100 bin arasına girenlere ise asgari ücretin yüzde 50’si tutarında eğitim hayatları boyunca karşılıksız burs veriyoruz. Projemizin hem sektörümüzün yetişmiş eleman ihtiyacının karşılayacağına hem de sektörümüzün gerçek potansiyelini ortaya çıkaracağına inanıyoruz.”

 

İŞ BULMA SORUNU YOK

Türkiye’nin bir deri ülkesi olarak ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Uyguner, deri mühendislerinin geniş bir yelpazede ve çok iyi şartlarda iş imkanları olduğunu vurguladı. Deri mühendislerinin ayakkabı, tabakhane, tekstil, kemer, çanta ve deriyle alakalı perakende zinciri içerisinde çalışabildiğini söyleyen Uyguner, üniversite-sektör işbirliğiyle deri mühendisi adaylarını öğrenciyken tanıma olanağı olduğunu, nerede çalışacaklarını daha mezun olmadan belirleyebildiklerine dikkat çekti. Uyguner, deri mühendislerinin sadece tabakhanede çalışabilecekleri algısının doğru olmadığını belirterek, çalışma alanları hakkında şu bilgileri verdi:

“2400 yıldan beri Anadolu topraklarında dericilik var. Deri Anadolu’nun ruhuna işlemiş bir şey. Türkiye’de 14 bölgede 400 tabakhane var. Bunların da kalifiye eleman ihtiyacı var. Sürdürülebilirliğin, izlenebilirliğinin artık çok sıcak olduğu bir dünyada eli kalem tutan, belgeleyebilen, proses takip edebilen insanlara ihtiyaç var. Derinin etrafında bir değer zinciri var. Eskiden bir mezbahada bir hammaddeyi alıp kumaş benzeri bir yüzey kaplama malzemesi yapıyorduk. Ama bugün tabakhanelerin diğer çıktılarından gıda, tarım, gübre, kozmetik, ilaç gibi çok sayıda sektöre birçok hammadde sağlıyor. Deri mühendisliği, bir baz, bir temel eğitim. İçinde bulunduğumuz değer zinciri gelecekte çok daha fazla büyüyecek. Tabakhanelerin dışında tabakhanelere kimyasal sağlayan şirketlerde ve bütün büyük markalarda deri mühendislerine ihtiyaç var. Çünkü tedarik yaptıkları yerleri ölçebilmek, denetleyebilmek, onların sosyal uygunluklarını daha yakından izlemek istiyorlar. 400 tabakhane, çok sayıda şirket talebine karşın her yıl sadece 25 mezun veriliyor. Yani buradan çıkan bir mühendisin iş bulamaması gibi bir ihtimal yok. Kendini iyi yetiştiren, endüstrisini iyi bilen, hammaddesini iyi bilen, yabancı dil bilen, literatürü takip eden, ehliyet ve liyakatı yüksek bir deri mühendisi uluslararası arenada da kolaylıkla iş bulabilir.”

 

SEVMEK ŞART

Deri sanayicisi bir ailenin üçüncü neslini temsil eden Burak Uyguner, deri mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrencilere “sevdiğiniz işi yapın” önerisinde bulundu. İşletme mezunu olan Uyguner, küçük yaşlardan itibaren ilgisini çeken deri sektöründe bugün önemli görevler yürütüyor. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde başkan yardımcılığı görevini sürdüren Burak Uyguner, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği’nin de başkanı. Uyguner son olarak 33 ülkenin sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı Deri Sanayicileri Uluslararası Konseyi’nin (ICT) Başkanlığına seçildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu