Tip 2 diyabet insanlar arasında tip 1 diyabetten daha yaygın görülmektedir. Diyabetli kişilerin tip 2 oranı %90 civarındadır. Diyabet II sonradan edinilen bir hastalıktır genellikle yaşla ve kötü beslenme ile ve tabi genetik faktörler, obezite ileri yaşlarda şekere neden oluyor. Yeni verilere göre Dünya çapında 387 milyon insan diyabet hastalığına yakalanıyor.
Diyabet I ile diyabet II arasında fark, diyabet I hastalığının insülin iğnesi gerektirmesidir. İğne, vücudun yeteri kadar insülin üretememesi nedeni ile dışarıdan verilerek, kan içindeki glikozun hücreye geçisi sağlanabiliyor. Bu hormonun görevi, kana girerek şekerin hücreye geçişi için aracı anahtar olmaktır. İnsülin, vücudunuzun enerji için yediğiniz yiyeceklerde karbonhidratlardan şeker (glukoz) kullanmasına veya gelecekteki kullanım için glikozu depolamasına olanak tanıyan pankreas tarafından üretilen bir hormondur. İnsülin kan şekeri seviyesinin çok yüksek veya çok düşük almasına yardımcı olur. Tip 1 diyabetli insanların vücudu insülin üretmezler. Buna karşın tip II diyabet hastalığı olan insanların pankreas organı insülini az miktarda üretir. Tip I olanlar, insülin iğnesi alırlar, tip II ise sadece haplarla tedavi olabilirler. Tedavi bu hastalık geçmediği için ömür boyu sürer.
Tip 2 diyabet hastalığı olan insanlar hala insülin üretirler , ancak kaslardaki, karaciğerdeki ve yağ dokularındaki hücreler insülinin emiliminde ve glikozun düzenlenmesinde etkisizdir. Sonuç olarak, vücut pankreas pompasını daha fazla insülin alarak telafi etmeye çalışır. Fakat sonunda pankreas yavaş yavaş yeterli insülin üretme yeteneğini kaybeder ve sonuç olarak hücreler ihtiyaç duydukları enerjiyi alamazlar. Tip 2 diyabetli insanlar insülin üretir, ancak vücutlarında doğru şekilde kullanmazlar; Bu insülin direnci olarak adlandırılır. Tip 2 diyabetli insanlar, vücutlarındaki glikozu işlemek için yeterli insülin üretemezler. Bu durumlarda, glikozun kan akışından hücrelerimize enerji üretmek için kullanıldığı yerlere gitmesini sağlamak için insülin gereklidir. Başlıca şeker hastalığı belirtileri arasında:
- Ağız kuruluğu ( sabahları)
- Yaraların geç iyileşmesi
- Çabuk acıkma ve acıkma sırasında titreme
- Ciltte ayaklarda kaşıntı olması
- Susuzluk- geceleri sık sık idrara çıkma
En belirgin belirtilerdir bazı hastalarda bu belirtilerden biri ya da ikisi görülebilir. Şeker ölçüm cihazları ile sabah aç karnına şeker ölçümü yaparak durumunuzu değerlendirebilirsiniz. Normal bir insanda bu değer aç karnına 70-80-90-100 olabilir. Ama aç karnına 110-120 ve üstü çıkması sizin şeker hastası olduğunuz anlamına gelir.
Şeker hastalığı Nasıl Tedavi Ediliyor
Pankreas organı artık çok az ve işlevsiz olarak insülin üretecek duruma geldiğinde, şeker hastaları ilaç almak zorunda kalırlar. Bu ilaçlarla beraber doktorun önereceği sıkı bir diyet programı, ömür boyu izlenmelidir. Hasta kendini mercek altına almalıdır. Yediklerine dikkat etmelidir, ilaçlarını zamanında almaya dikkat etmelidir. Günlük olarak yaşına uygun egzersiz ve yürüyüşleri aksatmamalıdır. Stres ve kilo en tehlikeli iki faktördür, bu faktörler de ortadan kaldırılmalıdır.