Sağlık Haberleri

Diyabetik Ayak Bakımı Ve Korunmasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyabetik Ayak Bakımı Ve Korunmasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

İleri yaş diyabet hastalarında %25 oranında diyabetik ayak sorunu yaşanmaktadır. Dünyadaki en fazla ayak kesilmesi nedenidir. Damarların tıkanması ve sinirlerin duyarsızlaşması nedeni ile hastalarda; duyu kaybı, şekil bozuklukları, yara gelişimi hızlanması gibi pek çok komplikasyon ile seyreder. Bu nedenle erken teşhisin öneminin yanında eğitim ve doğru bakım ciddi problemlerin önlenmesinde yardımcı olur.

Diyabetik Ayak Sorununda Yapılacaklar Nelerdir?

Hastalar her gün düzenli olarak ayaklarını incelemeliler. Gerekirse aile yakınlarından yardım alarak kızarıklık, yara, nasır, şişlik vb belirtiler açısından kontrol edilmelidir. Bu tür bulgularda istirahat edilmelidir.

Her gün ayaklar ılık suda sabunla yıkanmalıdır. En fazla on dakika yıkanması önerilir. Dikişsiz çoraplar tercih edilmeli; aşırı yıpranmış, eski, sıkı lastikli olanlar kullanılmamalıdır. Çok bol veya dar olmamalı. Pamuklu ve yünlü çoraplar ayakları kuru tutar. Ayaktaki kanama, aşınma gibi sorunları görebilmek içi açık renk çoraplar tercih edilmelidir.

Ayak çatlakların iltihap riskini arttıran mikroorganizmaların cilde penetrasyonunu kolaylaştırabilir. Bu nedenle ayak bakımında nemlendirici özellikteki ürünler tercih edilmelidir. Parmak araları kuru olması sağlanmalıdır.

Tırnak kesilmesinde derinin zarar görmemesi sağlanmalıdır. Aşırı kalın tırnaklar ıslatılarak yumuşatılmalıdır. Özel makaslar kullanılmadır. Tırnak kesim şekli oval olmalı. Nasır olması durumunda ilaç kullanılmamalıdır. Nasır ponza taşı ile inceltilmelidir.

Ayakkabı seçiminde dikkatli davranmak gerekir. Ayyakabı ayağı tam kavramalıdır. Topuklu ayakkabı basıncı arttığı için tercih edilmemeli. Ayağa göre hazırlanmış tabanlık olursa basıncın eşit dağılmasına yardımcı olur. Önü kapalı ayakkabılar çarpmalara karşı koruyucu olur. Ayakkabı için düzenli olarak silinmeli ve kurulanmalıdır. Aynı gün dört saatten fazla giyilmemeye dikkat edilmelidir.

Ayaklar gün içerisinde oturur pozisyondayken havaya kaldırılmalı. Ayak bileği ve topuğu beş dakika civarında hareket yapılmalıdır. Gerektiğinde masaj yapılmadır. Ayakta aşırı ısınma hali varsa, dokunulduğunda ağrı varsa istirahat edilmelidir. Ülser gelişimi durumunda yıkama, durulama, antiseptik uygulaması, sargı bezi uygulaması, yatak istirahati gerekirse koltuk değneği kullanımına dikkat edilmelidir. Görme problemi olan hastaların aile bireyleri ve tanıdıklarından yardım alması önemlidir.

 

 

                   

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu