Dubai Zenginlerinin Mobilya ve Dekorasyonda Tercihi Bir Türk Markası
Dubai Zenginlerinin Mobilya ve Dekorasyonda Tercihi Bir Türk Markası
Geçtiğimiz yıl dünya mobilya pazar payı %4 büyüme gösterirken, Türkiye mobilya sektörü %12’lik büyüme gösterdi. Türk mobilya sektörü temsilcilerinin ise 2020 yılındaki 4 milyar dolar dolaylarında seyreden mobilya ihracatını arttırarak, 2023 yılı hedefinde dünyanın en büyük 5. Mobilya ihracatçısı olmak bulunuyor.
Gerçekleştirdiği özel tasarım mobilyalarla ana hedefi ihracata yönelik üretim olan Asortie Mobilya, özellikle Orta Doğu ülkelerinin en tanınmış mobilya markaları arasında. Tasarladığı birbirinden şık klasik mobilyalarla ve kişiye özel dizaynlarla Avrupa’nın birçok mobilya markasını geride bırakan Asortie Mobilya, son yıllarda özellikle dünya zenginlerinin gözdesi konumunda. Birçok ünlü ismin evini ve ofisini baştan sona dekore eden Asortie Mobilya’nın 2021 hedefi ise hali hazırda ihracat yaptığı 46 ülke sayısını, 50 ülkeye çıkarmak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERAT, tercih edilmelerinin arkasındaki en büyük etkenin kişiye ve yaşam alanına özel mobilyalar tasarlamak olduğunu söylüyor. Türk mobilyasına en yüksek talebin Arap ülkelerinden geldiğini ve en çok bu ülkelere ihracat yaptıklarını aktaran Erat, standart mobilya modellerinin yanı sıra, villa projeleri, otel projeleri ve özel dekorasyon projeleri gibi pek çok ihtiyaca cevap verdiklerini belirtti.
Arap Ülkelerinde Türk Mobilyasına İlgi Neden Bu Kadar Yoğun?
Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, özellikle Arap ülkelerinde Türk mobilyasına neden yoğun bir ilgi olduğunu şu şekilde açıklıyor; “Arap ve diğer Ortadoğu ülkelerinde Türk mobilyasının imajı fazlasıyla yüksek, bu imajın oluşmasında Türk aile yaşantısını sevmelerinin ve son yıllarda bu ülkelerde yayınları artış gösteren Türk film ve dizilerinin etkisi yadsınamayacak kadar büyük. Özellikle son yıllarda bu insanlar evlerinin dekorasyon ihtiyaçlarını İstanbul’dan gidermeye başladı. Bu trend Pandemiyle birlikte geçmiş yıllara göre gerilese de, normalleşmeyle birlikte iyice arttı.” Yurtdışına ihraç edilen Türk dizi ve filmlerinin Türk mobilya sektörünün adını duyurduğunu aktaran Murat Erat, dizilerdeki yaşam tarzlarını gören ülkelerden yoğun talep aldıklarını söylerken, Türkiye’deki inşaat firmalarının Ortadoğu ülkelerindeki projelerinin artmasının da mobilya sektöründe olumlu etki yarattığını belirtiyor.
Arap Toplumu Osmanlı Tarzı Mobilyaları Seviyor
Arap müşterilerinin daha çok ihtişamlı mobilyaları tercih ettiğini söyleyen Murat Erat, özellikle Osmanlı dönemine ait oymalı ve altın varaklı mobilyaların tercih edildiğini aktarıyor. Arap toplumu tarafından kumaş olarak klasik desenli ve göz alıcı kumaşlardan yana olduğunu söyleyen Erat; “Son iki yıldır bu ülkelere modern tasarım diliyle dekorasyonlar da yapıyoruz. Biz mobilya tasarımlarımızı klasik, avangard ya da modern gibi gruplara ayırmıyoruz. Bizim için en iyi mobilya, rahatlık, konfor ve şıklık için tasarlanmış mobilyadır. Bu nedenle ürün tasarımlarımızı ve dekorasyon projelerimizi gerçekleştirirken bu ilkeden yola çıkıyoruz.” diyor.
Son yıllarda Ortadoğu’nun kuzeyinden Katar’a kadar olan coğrafya içerisinde Türk mobilyasına ilginin arttığını belirten Murat Erat, “Suudi Arabistan’da Riyad ve Cidde gibi büyükşehirlere ve son yıllarda hızla gelişim gösteren Dubai’deki lüks konutlara mobilya gönderiyoruz. Bu ülkelerdeki gerçekleştirdiğimiz projeler ürünlerimizin kalitesi beğenildiği için bize yeni müşteriler kazandırıyor. Projelerimizde mobilya satışı sonrası montaj, satış sonrası destek gibi hizmetlerimiz bulunduğu için bizzat ürünler için o ülkelere gidiyor ve montajını biz gerçekleştiriyoruz. Bu da müşteriye güven ve huzur veriyor” şeklinde konuştu.