Sağlık Haberleri

El Uyuşması nedir Nasıl Tedavi Edilir

El Uyuşması nedir Nasıl Tedavi Edilir

 

Değerli okuyucular özellikle son yıllarda eklem ve sinir hastalıklarında bir artış gözlenmektedir. Bu rahatsızlıklardan biri de, el uyuşmasıdır. Genellikle çok ciddiye alınmayan el uyuşmaları zamanında tedavi edilmediğinde ilerleyen dönemlerde kişinin yaşamını kötü yönde etkileyecek bir hal alır. Uzmanlar, el uyuşması konusunda ciddi uyarılar yapıyorlar çünkü el uyuşmaları sade basit uyuşmalar olmayabilir, el uyuşmalarının altında daha ciddi rahatsızlıklar yatıyor olabilir.

El uyuşmaları neden olur?
El uyuşmalarının pek çok nedeni olabilir. Bunlardan en bilindikleri; boyun düzleşmesi, sinir sıkışması ( karpal tünel sendromu ), boyun tutulması, boyun fıtığı, guatr ve diğer bazı sistemik rahatsızlıklardır.

El uyuşmasının belirtileri nelerdir?
• Genellikle sağ elde oluşan karıncalanma, uyuşma, batma ve ilerleyen zamanlarda ağrılar.
• Özellikle geceleri uykudan uyandıran uyuşmalar.
• Baş, orta ve serçe parmakta yoğunlaşan uyuşukluk ve karıncalanmalar.
• İnce parmak işleri yapmada zorlanma.
• Elde taşınan bir şeyin düşürülmesi. Bu durumu hastalar genellikle, elime ne aldıysam düşürmeye başladım, elimle bir şeyi uzun süre tutamıyorum, elim çok güçsüzleşti şeklinde tarif etmektedirler.

El uyuşmalarının nedenleri ve belirtileri?
Boyun Düzleşmesi: el uyuşmalarının yaklaşık %60-70’den sorumludur. Boyun düzleşmesinin ilerlemesi nedeniyle el ve kollarda uyuşmalar artmaktadır. Hastalığın ilerleme safhasına göre farklı tedaviler yapılır.

Sinir Sıkışması: Sinir sıkışması, halk arasında bilinen bir tabirdir. Doktorlarımız sinir sıkışmasını, karpal tünel sendromu olarak adlandırır. Sinir sıkışması, çoğunlukla el bileğinde bulunan ve parmaklara dağılan sinir kanalında meydana gelir. Sinir sıkışması, el ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve ilerleyen dönemlerde elde güç kaybı olarak kendini gösterir. Sinir sıkışması genellikle el ve bileklerini fazla kullananlarda görülür. Kadınlarda sinir sıkışması daha sık görülür bunun nedeni; kadınların ev işi yaparken bileklerini çok kullanmaları, el işi ve dantel örmeleri, mutfak işlerinde bileklerini zorlamalarıdır. Erkeklerde ise bileklerin zorlandığı; inşaat işleri, bilgisayar kullanımı, marangozluk gibi işlerde çalışmaktır. Bileklerin sürekli sıkılıp gevşedildiği işler sinir sıkışmasına davetiye çıkarır.

Unlar Oluk Sendromu: Ele gelen karpal tünellerden geçen sinirlerin baskıya maruz kalması nedeniyle olur. Genellikle yüzük ve serçe parmakta uyuşma ve karıncalanma olarak kendini gösterir. Eğer dirseğinizden başlayıp kolun altından son iki parmağa yayılan bir uyuşma hissediyorsanız, unlar oluk sendromundan şüphelenmek lazım. Bu tarz sıkışmaları tespit için EMG çektirmek gerekir.

Kas Spazmı ve boyun tutulmaları: boyundaki kasların gerilmesi ve tutulması nedeniyle olan el uyuşmalarıdır. Genellikle, ağır yük kaldırılması, masa başında sürekli çalışmak, uzun süren hareketsiz yolculuklar, yanlış pozisyonda uyuya kalmak(kanepe kulpuna yaslanarak uyumak gibi) ve çok yüksek yastıkta uymak nedeniyle olur. Tedavi için çoğunlukla kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler kullanılır.

Boyun Fıtığı: boyundan geçen, el ve kola dağılan sinirlerin boyun omurlarında olan fıtık nedeniyle baskıya maruz kalması el uyuşmalarının bir diğer nedenidir. Boyun fıtığını zamanında tedavi edilmezse; kol ve elde uyuşma, kollarda güç kaybı, yürümede bozukluk, el ile ince işleri yapamama beceri kaybı görülür. Kesinlikle tedavi edilmelidir değilse kollarda kas kaybı başlayabilir.

Diğer Nedenler:
 Şeker hastalığı; yüksek şeker rahatsızlığı çekenlerde görülen bir durumdur.
• Guatr sorunları, troid hastalıkları; kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.
 İltihaplı romatizmal hastalıklar.
• El veya bilek kemiği kırılanlarda daha sık görülür.
• Kol damarlarında tıkanıklık olması.
• Hamilelerde el ve parmak uyuşmaları çoğu zaman geçicidir doğumdan sonra uyuşmalar geçecektir. Şayet doğum olduğu halde uyuşmalar devam ediyorsa doktora gitmekte fayda var.

El uyuşmasında tedavi nasıl yapılır?
• İlk iş uyuşmaların altında yatan neden tespit edilir; eğer uyuşmalar, yüksek şeker, guatr ve damar tıkanıklığı nedeniyle oluyorsa bu sorunlar giderilmeye çalışılır.
• Hastalığın ilk aşamasında bileği düz ve olması gereken pozisyonda tutacak Atel denen bir bileklik takılır. Hasta bu bilekliği bir süre kullanır ve uyuşmaların seyrine bakılır. Bu arada doktorunuz kullanmanız için size ilaç verebilir.
• Atelin işe yaramadığı vaklarda ya başka bir nedenden şüphelenilir veya hastalığın çok daha ilerlemiş olduğu düşünülür bu durumda cerrahi müdahale bir seçenektir. Fakat yeni gelişen teknikler sayesinde çoğu zaman cerrahi müdahaleye gerek kalmamaktadır.
• Hastalığın ilerlemesi nedeniyle kişide kas kaybı ve güçsüzlük başlamışsa; fizik tedaviye başlanması gerekli olabilir böylece kas kaybının ilerlemesi önlenmeye çalışılır.

El uyuşmasına bitkisel çözüm
Bir miktar dereotu ile bir kaşık zeytinyağı ve bir kaşık suyu karıştırın ve karışım lapa olana kadar ocakta ısıtın. Daha sonra birazcık soğuduktan sonra bu karışımı, boyun ve bileğinize koyup yaklaşık yarım saat bekletip durulayın.

Şimdi sıra geldi masaj yapmaya: nane yağını, badem yağını ve ada çayı yağını eşit miktarda karıştırıp boyun ve bileğinize masaj yapın.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu