Anne-Aile-Çocuk

Ergen Çocuklarla Baş Etmenin Yolları

Ergen Çocuklarla Baş Etmenin Yolları

Ergenlik dönemi erkeklerde 10-15 kızlarda ise 9-13 yaşları arasında başlamaktadır. Bazı istatistiklere göre bu yaş aralığı 22-24 yaşa kadar sürebiliyor.

Öncelikle ergen bir çocuk asla ergen kelimesini duymak istemez ona böyle söylenmesi onu rahatsız eder kabullenemezler. Ergenlik denilen şey onlar için büyük yetişkin olduklarını gösterir. Ergenlik döneminde olan çocuklar her ne kadar ailesine bağlı olurlarsa olsunlar o dönemde biraz daha aileden soyutlaşırlar, söz dinlememeye başlarlar buda kendilerince büyüdüklerinin ne kendi kararlarını kendilerinin verebileceğinin göstergesidir. Daha çok yalnız kalmak, rahatsız edilmemek ve çok soru sorulmamasını ister.

Odasına kapanır şarkı dinler, oyun oynar vs. bunlar onu rahatlatır ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Bu dönemde büyükleriyle yani anne baba kısacası ailesiyle pek fazla iletişim kuramazlar evde atışmalar çoğalabilir ve bu çok normaldir. Aile dışında daha çok arkadaşlarıyla vakit geçirmek isterler. Sorunlarını, sıkıntılarını bu dönemde ailelerine değil de arkadaşlarıyla paylaşmayı tercih ederler. Bu dönemdeki gençlerin bir sorunu da duygulardır. Çok çabuk değişkenlik gösterebilir, yanlış kararlar alınabilir. Ortada bir şey yokken sinirlenip bir anda sakinleşebilirler.

Bu Ergenlik Döneminde Ailenin Yapması Gerekenler; 

  • Kesinlikle onu küçümseyecek davranışlardan, sözlerden uzak durulması gerekir. Aksi takdirde bu çocuğu fazlasıyla etkileyecektir.
  • Ailenin bu dönemde onu ufak çocukları olarak değil de daha çok yetişkin gibi görüp o şekil davranıp konuşmaları bu dönemin daha iyi ve rahat ilerlemesine yardımcı olacaktır.
  • Bu dönemde çocuğunuza emir vermekten kaçınmanız daha çok nazik bir dil konuşmanız daha iyi olacaktır.
  • Onu anlamak için onunla onun sevdiği aktiviteler yapın. Bir anne baba değil de iki arkadaş gibi davranmanız çok olumlu olabilir.
  • Ona sevginizi ufak hediyelerle veya davranışlarla göstermeye çalışın. Çünkü bu dönemde buna çok ihtiyacı olacaktır.
  • Yaptığı bir hataya karşılık ona kızmak yerine tatlı bir dille uyarıp bunu görmezden gelmeniz çocuğunuz için çok sağlıklı olacaktır .
Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu