Ergenlik dönemi çocukluk yıllarından erişkinlik dönemine geçiş olarak tarif edilebilir. Ergenlik dönemi hem ruhsal hem de bedensel olarak değişimleri temsil ediyor. Ruh dünyasında kimlik karmaşası oluşmaya başlarken beden dünyasında da büyümeler meydana geliyor. Geçmiş yıllarında henüz çocuk olan bir ergen, bedeninde meydana gelen değişimleri hemen kabul edemez. Çünkü bedenindeki değişimler daha önceden görmediği farklılıklardır. Ergenlik dönemine giren her genç aslında sağlıklıdır. Cinsiyete özgü değişim ve hormonlardaki farklılıklar yaşamın değişmesine neden olabilir.
Ergenlik Dönemi Psikolojisi
Ergen olan bir birey, bedeninde oluşan değişimleri ilk etapta kabul edemez. Çünkü daha önceden yaşamadığı deneyimlerdir. Bu nedenle inkâr etme, sinirlenme, kendi bildiğini yapma gibi davranımlar oluşur. Ayrıca hormonların hızlanmasına bağlı olarak aşırı hareketli olma ve buna bağlı hiperaktivite görülebilir. Ebeveynler çocukları açısından uzman bir psikologdan yardım alabilirler. Çünkü psikolog ergenlik dönemi belirtileri ve getirilerini ergene anlatacaktır. Ergen olan psikolog eşliğinde sıkıntılı dönemleri daha kolay bir şekilde yenebilir. Bdt ve psikodinamik yöntemler ile ergen bireyin zihnindeki negatif şemalar ortadan kaldırılır.
Kızlarda ve Erkeklerde Ergenlik Belirtileri
Kız çocuklarda göğüs kısmında tomurcuklanma meydana gelir. Genital bölge kısmında ve koltuk altında tüyler çıkmaya başlar. Az bir miktarda adet kanaması ile kendisini gösterir. Erkek çocuklarında ise yumurtalık hacimlerinde artışlar görülür. Penis boyu büyür ve sabah uyandığında ejakülasyonlar ortaya çıkar. 13-14 yaş aralığına gelindiği zaman seslerde kalınlaşma oluşmaya başlar. Ergenlik dönemi belirtileri nelerdir diye sorguladığımızda kızların boyları erkeklere oranla daha fazla uzar. Erkek çocukları ergenliğin son evrelerinde boy artışı ile karşılaşırlar.
Ergenlik Dönemi Ne Zaman Başlar?
Yaşanılan çevre ve genetik faktörler ergenlik döneminin başlangıcı açısından önemlidir. Ergenlik dönemi belirtileri nelerdir şeklinde incelendiğinde bir beden değişimi olarak cevaplanır. Dünyada artış gösteren obezite çocukların ergenlik dönemine girmelerini geciktirebiliyor. Erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla 1 yıllık bir gecikme payı vardır. Bazı kritik durumlarda ise ergenlik çok erken başlayıp hızlı bir şekilde ilerleme gösterebiliyor. Hızlı ilerleyen ergenliğin temposu ve durumu önemlidir. Hızlı ilerleyip ergenin ruhsal ve bedensel dünyasına zarar vermemelidir. Bunun için mutlaka uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.