Evlilikleri Bitiren 9 Ana Neden

Evlilikleri Bitiren 9 Ana Neden

Evliliklerin bitmesine neden olan etkenler zamanlara göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin günümüzde evliliklerin bitmesinde sosyal ağların etkisi fazlayken, 20 – 30 sene önce bunlardan bahsetmek söz konusu değildi. Zamanlara göre farklılık gösteriyor olsa da boşanma sebepleri temelinde ana etkenleri barındırmaktadır.

Temel Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Ekonomik Sebepler

İncelendiğinde az gelişmiş ülkelere oranla çok gelişmiş ülkelerde boşanmalar çok daha fazladır. Bunun ilk nedenlerinden biri çok gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınların birçoğunun kendi ekonomik özgürlüklerine sahip olmasıdır. Erkeklerin gücünün yanında kadınların da kendi güçlerine sahip olmaları ilişkilerde çıkan tartışmalarda kadının hakkını korumasına olanak sağlıyor ve bu durumda kadın kaderine razı gelmek yerine kendi ayaklarının üzerinde durmayı tercih edebiliyor. Bunun haricinde yaşanan ekonomik problemlerde evli çiftlerin boşanma oranlarını arttırıyor.

Kültür Çatışması

Farklı kültürlerde büyümüş insanlar arasında yaşanan anlaşmazlıklara da oldukça sık rastlanmaktadır. İnanç, mezhep ya da kültür gibi farklılıklara uyum sağlamayan eşler çok kısa sürede ayrılabilmektedir.

Yaş Faktörü

Genç yaşlarda gerçekleştirilen evlilikler çiftlerin hatalı kararlar almasına sebep olabilmektedir. Henüz karakterlerin tam oturmadığı küçük yaşlarda gerçekleştirilen evlilikler kısa bir süre zarfı içerisinde ayrılıkla sonuçlanabilmektedir. Genç yaşta yapılan evliliklerde olduğu gibi geç yaşlarda yapılan evliliklerde risk taşımaktadır. Çünkü belirli bir yaşa dek yalnız yaşamış olan bireyler yaşamlarını özgürce sürdürmeye alışmışlardır. Bu nedenle de evlilik müessesinin getirmiş olduğu sorumluluklar ağır gelebilmektedir.

Aile ile Beraber Yaşamak

Evli çiftlerin aile bireyleri ile beraber yaşamaları da oldukça büyük problemlere neden olabilmektedir. Her ağızdan farklı seslerin çıktığı kalabalık evler yeni evli kişiler için büyük bir tehlikedir. Bekarlık yaşamlarını geride bırakıp evlilik yaşamına geçiş yapan kişilerin evliliğe alışmaları zaman gerektirmektedir. Bu zaman geçmeden aileler ile birlikte oturmak kişilerin evlilik sorumluluğunu almalarına engel olurken evlilik yaşantılarına alışmalarına da olanak vermemektedir.

Kötü Alışkanlıklar

Çiftlerden birinin ya da ikisinin kumar, alkol ve benzeri alışkanlıklara sahip olması aile içerisinde huzursuzlukların yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durumda profesyonel yardım alınmaması halinde evlilikler derinden sarsılmaktadır.

Sanal Ortam ve Aldatma

Aldatma kavramı günümüzde farklı boyutlar kazanmıştır. Her şeyin elimizin altında olduğu internet çağında çiftlerin sosyal ağları sık olarak kullanması büyük sorun teşkil etmektedir. Sanal bir yaşamda kendilerine yer bulan ve hatta bu ağlar üzerinde eşlerini aldatan kişilerin sayısı her geçen gün hızla artarken bu sebeple mahkemelere başvuran çiftlerde her geçen gün çoğalmaktadır.

Kıskançlık

Aşırı öz güvensizliğin sonuçlarından biri de aşırı kıskançlıktır. Aşırı kıskançlık çiftlerin arasında büyük sorunlar yaşanmasına neden olur. Aile içi şiddete dek uzanabilen bu sorun boşanma nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Kişilik Farklılıkları

Zıp kutuplar genel olarak aşk söz konusu olduğunda birbirini çekmektedir. Ancak evlilik söz konusu olduğunda bu durum farklı sorunlara sebep olabilmektedir. Kişiliklerdeki belirgin farklılıklar zaman içerisinde orta yol bulunmaması halinde beraberinde büyük anlaşmazlıkları doğurarak boşanmalara neden olur.

Zaman Ayırmamak

Eşlerin çok çalışmaları veya birlikte değil başkalarıyla zaman geçirmeleri aralarında büyük sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle çiftlerden birinin bencil davranması ya da empati yapamaması boşanmaya giden sürecin başlamasına neden olabilmektedir.

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version