Frengi Belirtileri ve Tedavileri
Frengi cinsel yolla bulaşır ve vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir. Frengi sebebi (Treponema pallida) adı verilen bir mikroptur. Frengi virüsü bulaşmış bir kişi ilk cinsel temasıyla diğer kişiye hastalığı bulaştırabilir. Bu virüs sadece cinsel yolla bulaşmaz. Bunun yanında virüslü bir anneden doğum sırasında bebeğine, kişiden kişiye yapılan kan transfüzyonu ile bulaşabilir. Eşyalardan, kesik yara yere temas eden bakteriden bulaşabilir.
Frengi Belirtiler:
2-3 hafta kadar boğaz ağrısı, ağrısız ülser, eklem ağrısı genel halsizlik, deride reaksiyonlar, görülür. Konjenital belirtiler ise 2-6 hafta arasında görülür. Deride reaksiyonlar, akıntı ve yaralar görülür. Bu hastalık, penis, vagina, anus veya ağız yoluyla bulaşır. Mikrop kişiye bulaştıktan sonra 10 gün ile 3 ay arasında belirti verir.
Sifiliz (Frengi) Teşhisi:
Cinsel ilişkiyle bulaşan frengi tanısı semptonların ve omurilik sıvısının incelenmesiyle ortaya çıkar. Karanlık zemin mikroskopisi, VDRL testi ve akciğer grafisi gibi testler ile enfeksiyon onaylanır.
Frengi Tedavisi:
Tedavide antibiyotik ile enfeksiyon kontrol edilmeye çalışılır. Hasta yanında hastanın eşi veya partneri de tedavi edilmelidir. Sonrasında hasta takip edilmelidir. Tedavinin ilk 2 yılında 3 ay aralıklı olarak doktora gidilmelidir. Hamilelerde frengi (sifiliz) tedavisi daha zorludur. Antibiyotik tedavisi olduğu için büyük oranda bebek ölümüne neden olur.
Tedaviye başlandıktan 24 saat sonra hastalığın bulaştırıcılığı kaybolur. Ayrıca cinsel ilişkide korunmak, tek eşlilik, alkol ve uyuşturucudan uzak durmak önemlidir. Kan testi özellikle gebe kadınlara sürekli yapılmalıdır.