Şeker hastalığı, kan şekerinin yüksek seviyelere ulaşması olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Gebelik süreci öncesinde birçok kadının diyabet olması söz konusudur. Ancak, bazı kadınlarda, gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan ve gestasyonel diyabet olarak adlandırılan bir gebelik şekeri durumunun da ortaya çıkması mümkündür. Anne adayı eğer gebelik öncesinde şeker hastasıysa ve gebelik ile birlikte de gestasyonel şeker durumu yaşanmış ise, şeker seviyelerinin kontrol edilmesi git gide zorlaşabilmektedir. Bu süreçte alınacak olan insülin oranının yeniden belirlenmesi, sağlıklı bir gebeliğin olmazsa olmazıdır.
Gebelik Şekeri Nedir?
Gebelik öncesinde kadınlarda herhangi bir diyabet rahatsızlığı olmamasına rağmen, hamilelik döneminde kandaki glikoz seviyesinde artış olabilir. Bu da anne adayında gebelik şekeri olduğuna doğrudan işaret etmektedir. Gebeliğin 24 ve 28. Haftalarında yapılacak olan küçük bir test ile bu durum vahim sonuçlar almadan tespit edilebilmektedir. Bu da şeker su testi olarak nitelendirilmektedir.
Anne adaylarında 24 ve 28 haftalarında yapılacak olan bu testte, anne adayına ilk etapta 50 gr ölçüsünde glikoz içilecek ve bir saat süre geçtikten sonra glikoz seviyesi kontrol edilecektir. Eğer kontrol sonrasında şeker seviyesi 140 birimden fazla değil ise, gebelik şekeri olmadığından söz edilmektedir. Eğer kandaki şeker oranı belirtilen 140 birimden daha fazla çıkarsa, 3 saatlik ve 100 birimlik yeni bir glikoz testi yapılması, uzman doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Anneyi ve doğrudan da bebeği etkileyen bir durum olarak nitelendirebileceğimiz gebelik şekeri, önlenemediğinde kötü sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu durumlar da şu şekildedir.
- Bebeğin iri ya da gerekenden daha küçük olarak dünyaya gelmesi.
- Doğumdan sonra akciğerlerin fazla gelişmemesi ve buna bağlı olarak da solunum riskleri.
- Doğum sonrasında bebekte hipoglisemi yani düşük şeker oluşumu.
- İlerleyen yaşlarda kalp hastalıklarının ortaya çıkması.
- Beyin sisteminde oluşacak anomaliler.
- Kulak anomalileri.
- Sindirim sistemi anomalileri.
- Böbrek anomalileri.
Görüldüğü gibi, gebelikte şeker kontrollerinin yapılmaması durumunda, bebek için çok vahim senaryolar ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı her anne adayının belirtilen gebelik haftalarında bir jinekolog gözetiminde gebelik şekeri testi yaptırması ve olası sonuçlara karşı da önlem alması son derece önemlidir.