Anne adaylarını çok fazla ilgilendiren gebelikte şeker yükleme testi yaptırılmalı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için araştırmalar yapılmaktadır.
Gebelikte şeker yükleme testi yaptırılmalı konusunda hamile kadınların akıllarında pek çok soru işareti bulunmaktadır. Şeker hastalığı kanda yer alan yüksek şeker seviyeleri ile karakterize oluş olan bir hastalıktır. Bu neden ile kadınların bazılarında gebelik öncesi diyabet olma riski bulunmaktadır. Yapılan testler sonucunda olası rahatsızlıklar öncesi tedavi altına alma kolaylığı sağlanacaktır.
Gebelik Şekeri Nedir?
Yaşamı boyunca diyabet belirtisi olmayan kadınların hamilelik döneminde meydana gelebilecek insülin dengesizlikleri nedeni ile diyabete rastlanabilir. Hamile kalmadan önce şeker hastalığı bulunan kadınlar ise gebelikte kan şekerini kontrol altına almak çok daha zor olmaktadır. Bu neden ile diyabet hastası hamilelerin düzenli olarak kontrol altına olmaları ve en uygun tedavi yöntemlerine dikkat ederek hamileliği geçirmesi gerekmektedir.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır?
Gebeliğin ilk zamanlarında açlık şekerine bakılır ve her hangi bir risk durumu tespit edilmemesi halinde gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bu test sonucunda kanda bulunan şeker seviyelerine bakılarak diyabet riski olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olunmaktadır. Şeker yükleme testi olarak bilinen oral glukoz tolerans testi anne adayının insülin dengesini ölçmek ve diyabet riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek adına yapılan bir test türü olmaktadır.
Diyabet gelişme riskinin en yüksek olduğu haftalar ise 24 ile 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Anne adayına 50 gr glukoz yani şeker içeren bir besin verilir. Daha sonra kan değerlerine bakılarak diyabet belirtileri araştırılmaktadır. 100 gr oral glukoz testi ile devam edilmekte ve kan değerlerine tekrar bakılmaktadır.
Gebelik Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte şeker tedavi yöntemleri içinde normal şeker hastaları gibi ağızdan alınacak şeker ilaçları hamile kadınlara verilmez. Bunun yerine diyet ve egzersiz uygulamaları insülin verilmesi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gebelik durumuna uygun diyet programları ile anne adayının en doğru şekilde beslenmesi sağlanmaktadır. Diyet sırasında anne adayı doktorun önerdiği egzersizler yapılmalıdır.