Genital bölge ile ilgili sağlık sorunu yaşamamak için temizliği özenle yapılmalıdır. Doğru bir genital bölge temizliği için öncelikle iç çamaşırı tercihine dikkat etmek gerekir. Olabildiğince pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Sık sık değiştirmek gerekir.
Genital bölge sık sık tüylerden temizlenmelidir. Bu sayede terleme ve koku yapma gibi durumlar yaşanmaz. Duştayken, genital bölge temizliğinde sabun kullanılmaz. Sabun, vajinal ph dengesini değiştirebilir. Bunun yerine genital bölge jelleri tercih edilir. Bu jeller sadece genital bölgede kullanılır. Vücudun başka bölgelerinde kullanmak yanlış olur.
Duş ve tuvalet sonra genital bölge mutlaka kurulanır. Nemli bırakılırsa eğer enfeksiyon kapma riski yükselir. Gerekirse zaman zaman saç kurutma makinesi ile kurutulabilir.
Vajinal Duşun Zararları
Vajina yıkanırken sadece dış genital bölge su ile yıkanır. Sonrasında da hemen kurutmak gerekir. Fakat iç genital bölgeyi su ile yıkamak vajinanın floral dengesini bozar. Zaten yapısal olarak iç kısım kendini sürekli yeniler. Bu yüzden su ile yıkama gereği duyulmaz.
İç vajinal bölgenin bu dengesini bozmamak gerekir. Bunun için de yıkamak yerine belirli önlemler almak yeterli olur. Tampon kullanılıyorsa eğer iki saatte bir mutlaka değiştirmek gerekir. Cinsel ilişki sonrası dış genital bölgeyi sadece su ile yıkamak yeterlidir. Dengeli beslenme de genital bölge sağlığında önemli bir yer kaplar.
Beslenirken protein ağırlıklı beslenmek, genital bölge sağlığı için daha doğru olur.
Genital Bölgede Tüyler Nasıl Temizlenir?
Tüylerin temizliği için pek çok yöntem mevcuttur. Kadınlar genellikle tüylerin uzun vade çıkmaması için ağda yöntemini kullanır. Bu yöntem tüyleri kökünden alsa bile enfeksiyon riskini artırır. Kıl kökünde iltihaplanma, sivilcelenme gibi durumlara sebep olur. Hassas derilerde sarkmaya da neden olunabilir. Fakat yine de tercih edilecekse eğer adet döneminden hemen sonra yapılması daha sağlıklı olur.
Bunun dışında jilet yöntemi vardır. Çeşitli köpük ya da kremlerle jiletin tüy alımı kolaylaşır. Fakat yine riskleri vardır. Kıl köklerinde dönmeye sebep olabilir. Enfeksiyon riskini artırır.
Ameliyat eldiveni ile de kıllar temizlenebilir. Enfeksiyon riski diğer yöntemlere nazaran daha azdır. Ayrıca tüyleri kökünden alarak daha yavaş çıkmasını sağlar.