Gül çiçeğinin kokusunu hemen hemen tüm insanların sevdiği bilinen bir gerçek. Peki, gül çiçeğini sadece taç yaprak ve çiçeklerinden ibaret bir çiçek çeşidi olarak görmek doğru mu? Elbette, değil! Gül çiçeği, kendine has özellikleriyle harikalar yaratmış bir çiçektir. İşte, gül çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şey…
Gülün Genel Özellikleri
- Gül, “Gülgiller” ailesinin en meşhur üyesidir.
- Ortaya çıktığı yöre; Anadolu, İran ve Çin topraklarıdır. Bu topraklardan iklimi elverişli diğer yörelere de yayılmıştır.
- Genel olarak bahçelerin, parkların ve balkonların süslenmesinde kullanılmaktadır.
- Oldukça çeşitli renklere sahiptir.
- Kesme çiçekçilik sektöründe en çok satılan çiçeklerden biridir.
Gül Ailesinde Kimler Var?
Gül ailesi, yaşadıkları iklime bağlı değişkenlik göstermektedir. Bu ailenin üyeleri aşağıda listelenmiştir.
Renkli Yapraklarına Göre;
- Yalınkat Güller
- Katmerli Güller
- Yarım Katmerli Güller
Yüksekliklerine Göre;
- Sarılıcı-Sarmaşık Güller
- Yüksek Boylu Güller
- Bodur Güller
Mevsimine Göre;
- Yıllık Güller
- Mevsimlik Güller
- Yediveren Güller
Katmer Tipine Göre;
- Küçük Katmerli Çiçekli Güller
- Orta Katmerli Çiçekli Güller
- Büyük Katmerli Çiçekli Güller
Gül Hangi Simgesel Durumlara Sahiptir?
Edebiyatta Gül
Türk edebiyatında “gül” kavramı daha çok divan şiirlerinde kullanılmıştır. Gülün divan şiirinde önemli bir yerinin olmasının sebebi; hem Hz. Muhammed’i temsil etmesi hem de gülün taze ve çekici bir görünüme sahip olmasıdır. Birçok divan şairi, “gül” kavramını çeşitli şiirlerde “sevgili” kavramı yerine koymuştur.
Siyasette Gül
Toplumda büyük bir etkisi olan sosyalistler ve sosyal demokratlar için gülün, özellikle de kırmızı gülün ayrı bir yeri vardır. Çünkü gül siyasette daha iyi bir yönetim şeklini çağrıştıran bir kavramdır.
Mitolojide Gül
Günümüzden asırlarca yıl öncesinde yaşayan Mezopotamya yöresinin kil tabletlerinde “gül” kavramına geniş bir şekilde yer vermiştir. Bu da gülün oldukça eski zamanlardan beri var olduğunu kanıtlamakta. Bu yöreden sonra Girit’te bulunan meşhur Knossos Sarayı’nın duvarlarındaki fresklerde de “gül” figürüne rastlanmıştır. Mısır medeniyetinde özellikle Kleopatra döneminde gülün sıkça kullanıldığına dair bilgiler yer almakta. Kleopatra’nın gençlik sırrının da gül ve süt karışımı ile banyo yapmasından geldiği söylenmekte. Ayrıca gülü afrodizyak amacıyla da kullandığı da söylenegelmektedir
.
Mitolojik bir efsaneye göre gizlilik tanrıçası Afrodit’in güle hayranlık duyduğu, bu gülü aşk tanrısı Eros’a hediye ettiği ve Eros’un da sessizlik tanrısı Harpocrates’e hediye ettiği söylenmektedir. Böylece, gül kavramının gören kişilerde sessizlik-aşk-gizlilik unsurlarını yaşattığı söylenmektedir.
Doğu medeniyetleri ile Batı medeniyetlerinin vazgeçemediği ortak nokta gül çiçeğidir. Hem Avrupa hem Anadolu gül üzerinde çeşitli çalışmalar yapmış ve gül ticaretinde önemli rol oynamışlardır. Özellikle Osmanlı zamanında gül ile mutfakta harikalar yaratılmış ve harem kadınlarının bakım ürünlerinden en önemlisi olmuştur.
Hristiyan dünyasında özellikle kırmızı gülün Hz. İsa’nın kanı şeklinde simgelenmiş olup İsa’nın annesine “Dikensiz Gül” ismi verilmiştir. İslam dünyasında ise Hz. Muhammed’in doğuştan gül koktuğuna dair pek çok kayıt bulunmaktadır.
Türklerin atası olan Oğuz kolundan günümüze kadar Türkler, gül üzerinde çeşitli çalışmalar yapmıştır. Kazılarda çıkarılan çini, keramik, fresk, giysi ve daha pek çok eşya üzerinde gül figürüne rastlanmaktadır.
Güllerin Renklere Göre Anlamları Nelerdir?
Mavi Gül
Mavi gül, genel olarak manevi duyguları temsil eder. Maneviyat dini ya da duygusal boyutlar taşıyabilir. Oldukça ender görülen çiçek çeşitlerinden biridir.
Kırmızı Gül
Aşk, tutku, şehvet gibi ikili ilişkilerde ortaya çıkan duyguları en iyi ifade eden gül çeşididir. Bunun dışında hediye edilen kişiye takdir edilme ya da teşekkür etme anlamlarını hissettirir.
Pembe Gül
Şirin, enerjik, mutluluk gibi niteliklere hizmet eden anlamlar taşıyan gül çeşididir. Bu gül genellikle bahar aylarını da temsil etmektedir.
Beyaz Gül
Saflığı ve saf sevgiyi temsil eder. Bu gül, özellikle ikili ilişkilerde sadakatli olunduğuna dair bir mesaj da vermektedir.
Sarı Gül
Bu gül, önemsenme ve mutluluk anlamını taşır. Ayrıca dostluk teması da içeren bu gül çeşidi, insan ruhuna yolculuk anlamını da taşımaktadır.
Siyah Gül
Ender görülen gül çeşitlerinden biri olan siyah gül, ölüm ve matem anlamlarını taşımaktadır. Ayrıca eski mutluluğun ölmesi anlamına da gelebilmektedir.
Gülün Kullanım Alanları
Gül, oldukça geniş bir kullanım alanına sahip bir çiçek çeşididir. Bu çiçek çeşidini kullanabileceğiniz alanlar aşağıda listelenmiştir.
- Gıda sanayii
- İlaç sektörü
- Kozmetik sektörü
Gülün Sağlığa Faydaları
Gül, koklandığında, tüketildiğinde, vücuda temas ettiğinde insan vücuduna aşağıda listelenen faydaları sağlamaktadır.
- Kilo vermenize yardımcı olur.
- Metabolizmanızı hızlandırır.
- Doğal nemlendirici ya da makyaj temizleyicisi olarak kullanılabilir.
- Hem ruhsal hem de bedensel rahatlama sağlar.
- Güneşin zararlı UVA-UVB ışınlarına karşı korur.
- Ciltteki çeşitli deformasyonların (sivilce, leke, kırışıklık vb.) giderilmesine yardımcı olur.
- Kabızlık sorununu giderir.
Gül Hangi Amaçla Hediye Edilebilir?
Gül hemen hemen her amaçla hediye edilebilir bir türdür. Çünkü geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Ancak genel olarak gülün hediye edilme amaçları aşağıda listelenmiştir.
- İş arkadaşlarına “Hayırlı Olsun” ya da “Tebrikler” mesajı vermek
- Sevgiliye aşkı ve tutkuyu belirtmek
- Ebeveynlerin özel günlerini kutlamak
- Hastalara “Geçmiş Olsun” amacıyla göndermek
Yukarıdaki alanlar sınırsız bir şekilde uzatılabilir. Bu alanları özetlersek her durumda çiçek gönderebilmeniz mümkün. Ancak burada çiçeklerin anlamlarına da dikkat etmelisiniz. Örneğin; siz erkeksiniz, fakat okuldan kız arkadaşınızın doğum günü var. Burada kırmızı gül göndermeniz yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Bu yüzden size dostluğun simgesi olan sarı gül göndermenizi öneririz.