advertorial

Hızlı Kilo Vermenin En Kolay Yolu: Intermittent Fasting Diyeti

Hızlı Kilo Vermenin En Kolay Yolu: Intermittent Fasting Diyeti

Kilo verirken kendini yormadan, yıpratmadan kilo vermek mi istiyorsun? Diyetten ziyade yeni bir beslenme rutinine sahip olmaya ne dersin? Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeni sağlayacak intermittent fasting ile kolayca forma girebilir ve istediğin görünüme kavuşabilirsin!

Intermittent Fasting Nedir?

 

Aralıklı oruç günümüzde dünyanın en popüler fitness ve sağlık trendlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Oruç tutma ve yeme periyotlarının belirli bir düzende yer aldığı bir beslenme düzenidir. Bu beslenme türünde, hangi yiyecekleri yiyeceğin değil; ne zaman yiyecekleri yiyeceğin önemlidir. En popüler türü intermittent fasting 16/8 metodu olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemde 16 saat bir şey yenmez; 8 saatlik bir süre diliminde beslenilir.

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

 

Açlık Süreci: Yemek yenilmeyen süreçte su, kahve ve çay gibi sıvı besinler tüketmelisin. Bu sıvı besinler, kalori değeri 0 olan besinler olmalı. Bu kapsamda süt, şeker gibi ilaveler yapmamalısın.

Beslenme Süreci: Beslenme saatine girildikten sonra isteğe göre 2 ya da 3 öğün beslenebilirsin.

Intermittent Fasting Faydaları

 Gel birlikte intermittent fasting beslenmenin vücuduna faydalarına bakalım:

 

  • Kilo kaybı sağlar.
  • Pek çok hastalığın nedeni olan inflamasyonu azaltır.
  • İnsülin direncini azaltmada, kan şekerini düşürmede yardımcı olur. Bu bakımdan tip 2 diyabete karşı koruma sağlar.
  • Kötü kolesterolü, kan şekerini ve kandaki trigliserit oranını düşürür. Böylelikle kalp sağlığını destekler.
  • Açlık durumunda hücreler içerisindeki kötü yapıları yok eder. Bu özelliği ile kanseri önleyebileceğini düşündürmektedir.

 

Intermittent Fasting Yapanlar Nasıl Sonuç Alıyor?

 Aralıklı oruçta daha az öğün tüketeceğinden kalori açığı yaratma konusunda oldukça elverişli bir beslenme türüdür. Kısıtlı beslenme saatleri yediğiniz yiyeceklerin porsiyonunu kontrol etmende sana yardımcı olabilir. Özellikle intermittent fasting yapanlar açlık durumunda değişen hormon seviyeleri (insülinin düşmesi ve yağ yakıcı hormon olan noradrenalin artması) ile daha hızlı ve kolay bir şekilde kilo verebilir. Aralıklı oruç ile metabolizma hızı %3,6-14 oranında artış gösterebilir. Bu da daha hızlı bir şekilde kilo vermende sana yardımcı olabilir. Pek çok hastalığa yol açan vücuttaki fazla yağlanmayı azaltmak ve sağlığına kavuşmak istiyorsan intermittent fasting diyetini deneyebilirsin.

Intermittent Fasting Türleri

 Uygulanan en popüler aralıklı oruç metotları şu şekildedir:

16/8 Metodu: Bu metotta 16 saat açlık; 8 saat beslenme sınırı vardır. Örneğin akşam 20:00’de akşam yemeği yediysen ertesi sabah 12:00’ye kadar oruç tutmalısın.

Alternatif Gün Yöntemi: Bu yöntemde haftada 1-2 kere tüm gün oruç tutulur. Örneğin akşam 19:00’da yemek yediysen ertesi akşam 19:00’a kadar oruç tutmalısın.

5/2 Metodu: Haftanın iki günü 500-600 kalori arası beslenilir. Bu günler ardışık günler olmamalıdır. Bu metodu uygularsan haftada 2 kez kısıtlı kalori ile beslenmen yeterli olacaktır.

Savaşçı Metodu: Bu yöntemde gün içerisinde çiğ sebze-meyve, kuruyemiş az miktarda tüketilir ve sadece bir öğün beslenilir. Eğer bu metodu deneyeceksen günde 4 saatlik bir beslenme sınırın olacak.

Öğün Atlama: Bu yöntemde kahvaltı-öğle-akşam öğünleri belirli periyotlarla es geçilir. Bu şekilde kalori açığı yaratılır.

Intermittent Fasting Diyet Listesi

 En çok tercih edilen 16/8 metodu ile gel sana birlikte örnek bir intermittent fasting örnek menü oluşturalım:

08:00-12:00 Arası: Uyandıktan sonra 12:00’ kadar sadece sıvı ve kalorisi sıfır içecekler tüketebilirsin. Vücutta çiğneme refleksi uyandıracak ve kalorisi 0’dan yüksek olan hiçbir şeyi tüketme. Örneğin: Kahve, çay ve bol su tüket.

12:00: Kahvaltı ya da öğle yemeği. Kahvaltıda yumurta, bol yeşillik, zeytin ve tam buğday ekmeği ile dengeli bir kahvaltı oluşturabilirsin. Öğlen yemeğinde sebze yemeği, mevsim yeşilliklerinden salata, kuru baklagil ve yoğurt ile doyurucu bir öğün hazırlayabilirsin.

16:00: Ara öğünde kahve, kuruyemiş, meyve ile tatlı isteğini azaltabilirsin. Eğer canın tuzlu bir şey istiyorsa humus ve sebzeler ile çok lezzetli bir ara öğün oluşturabilirsin.

20:00: Akşam yemeğinde yüksek protein alarak daha uzun süre tok kalabilirsin. Izgara tavuk/balık/kırmızı et, bol yeşillik, çorba ve birkaç kaşık pilav ile son derecede doyurucu ve lezzetli bir öğün hazırlayabilirsin.

Aslında baktığında tutman gereken oruç süresi gün içerisinde 4 saat gibi oldukça kısa bir süre. Bu süreçte oruç tutup kalan sürede beslenerek kilo verme sürecine katkıda bulunabilirsin. Ancak yine de belirli bir kalori açığı yaratman gerektiğini unutma. Bunun için intermittent fasting diyeti boyunca mümkün olduğunca protein ağırlıklı, sağlıklı yağ ve kompleks karbonhidratlarla beslenmelisin. Aralıklı oruç beslenmene uygun, sağlıklı ve dengeli öğünler için Juico’yu tercih edebilirsin. Juico ile beslenme paketleri, içecekler, çorba ve yiyecekler gibi pek çok içerik bakımından zengin sağlıklı yiyeceğe kolayca ulaşabilirsin.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu