Kalp Krizi Miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılır, miyokart enfarktüsü yaşamı tehdit eden ve dünya çapında en sık ölüm nedenlerinden biridir. Bu hastalık insanları ölümcül ölçüde etkileyebileceğinden erken uyarı olarak kalp krizi belirtileri, Kalp krizi semptomları, kalp krizi nedenleri, kalp krizi tedavileri ve önleyici tedbirleri bilmek önemlidir.
Kalp Krizi Erken Belirtileri: Egzersiz veya stres sırasında ortaya çıkan tekrarlayan göğüs veya bacak ağrısı, dinlenirken geçse bile kalp krizi habercisi olabilir ve bir doktor tarafından acilen muayene edilmelidir.
Genel Semptomlar : Sol göğüste genellikle boyun, sırt, üst karın ve kollara yayılan ani ve uzun süreli ağrı, kalp krizinin bir özelliğidir. Bu, solukluk, nefes darlığı, soğuk terleme, göğüste sıkışma, bulantı, huzursuzluk ve anksiyete gibi tipik yan etkileri içerebilir.
Kalp Krizi Nedenleri : Tipik olarak, kalp kasını kanla besleyen koroner arterlerin kapanmasıyla kalp krizi tetiklenir. Kan eksikliği kalp kas hücrelerinin daimi ölümüne yol açar ve tedavi edilmezse kalbin tamamen bozulmasına yol açabilir.
Kalp Krizi Terapi : Tedavinin temel gereksinimi şudur; hastaların en hızlı şekilde profesyonel bakımı gereklidir. Düzenli egzersiz ile sağlıklı bir yaşam tarzı, kalp krizi riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Bu, az et içeren( kırmızı et) ile karakterize edilen sağlıklı bir diyet, daha çok balık tüketimi, bitkisel yağ veya zeytinyağı kullanımı ve fazla miktarda taze meyve ve sebze tüketeceğiniz bir beslenme programı ile çözülebilir.
Riskli Yaş grupları : Sigara içenler sigara içmeyenlerden 3 kat fazla risk taşırlar. Aynı şekilde hipertansiyon ve diyabetik hastaları da kalp krizi risk grubuna aittir. 45 yaşından sonra kalp krizi geçirme riski katlanır. Bu nedenle bu yaş aralığında kadınların ve erkeklerin 3 ayda bir genel bir muayeneden geçmesi yararlı olabilir. Bir kalp krizi geldiğinde saniyelerin bile önemi vardır, ilk birkaç dakikanın kritik öneme sahip olduğu unutulmamalıdır Çalışmalar, ilk 15 dakikada infarktüslü hastaların yaklaşık yarısında ölüm meydana geldiğini göstermektedir. İnfarktüs sonrası prognoz, elverişli risk faktörlerinin ne kadar devam ettiği ve kardiyak kas dokusunun ne kadar etkilendiğine kritik olarak bağlıdır. Bir kalp krizi hızlı hareket gerektirir. Her dakika çok önemlidir. Kalp krizinde dolaşım bozukluğu uzun bir süre boyunca devam eder, kalbin (genellikle en az 20 dakika) ve kalp kasının dokusunun ölmesi ile beraber hasta da geri dönülmez yola girer. Araştırmalara göre kalp krizi, ölümlerin sayısı yıllardan beri azalmasına rağmen, Avrupa’da en yaygın ölüm nedenleri arasındadır.
Kalp Krizi Neden Olur
Kural olarak, koroner arterlerin koroner kalp hastalığı şeklinde bozulması, miyokard enfarktüsünün ortaya çıkması için temel oluşturur. Örneğin, bir aşama olarak, koroner arter damar sertliği nedeni ile kalp krizi ortaya çıkar. Arteriyel kalsifikasyon kalp krizinin başlıca nedenidir. Kalp kası yetersiz oksijen durumunda buna kan pıhtılaşması da eklendiğinde yetersiz kan dolaşımı ve bağlı koroner arterlerin kapanması ortaya çıkar. Kan akışının kesilmesinden 20 ila 30 dakika sonra, kalp kası hücreleri ölmeye başlar. Üç ila altı saat sonra, kişi kas dokusunun geri dönüşümsüz bir nekrozu geliştirir. Sonuçta, fiziksel faktörler ve stres durumları enfarktüsü de tetikleyebilir. İstatistiksel olarak, çoğu infarkt sabahın erken saatlerinde kan basıncında artışa bağlı olarak ortaya çıkar.