Karpal tünel sendromu, median (medyan) sinirinin baskı altında kalmasına sebep olan nöropatik bir rahatsızlıktır. Üst kısmı kalın bir yapıyla kaplı olan yüzük parmağından başlayıp serçe parmağın dışına kadar his ileten sinirdir. Bu sinirin bir başka özelliği ise başparmak kabiliyetinden sorumlu kaslara sinyal gönderip organın işlevini yerine getirmesine yardımcı olmasıdır. Median siniri boyundan bileğe kadar kasın uyarılmasını üstlenir. Kısacası ele giden median sinirinin el bileğindeki karpal tünelden geçerken çevre kılıf tarafından sıkışmasına denir.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
Genellikle karpal tünel sendromunun tek bir nedeni yoktur. El bileklerinde kırık veya çıkık meydana gelmeksizin küçük kemiklerde deformasyona neden olan romatoid artrit gibi iltihaplı rahatszlıklar da karpal tünel içindeki boşluğun şeklini değiştirebilir ve sinire baskı uygulayabilir. Bazı kronik hastalıklar da sinir hasarına sebep olabileceği için yine karpal tünel sendromuna yol açabilmektedir. Küçük karpal tüneline sahip bireylerde bu semptomların görülme olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden kadın bireylerin karpal tünel alanlarının erkek bireylere nazaran daha dar bir yapıya sahip olması bu şikayetlerin genellikle kadın bireylerde daha yaygın görülmesine yol açmaktadır.
Uzun vadede ise şoförlük, tekstil çalışanı gibi elleriyle iş yapanların da yaygın olarak yakalanabileceği mesleki bir rahatsızlıktır. Çok uzun süre bisiklet kullananlar ve bilgisayar başında uzun vakit geçirmekte olan yazar, çevirmen vb mesleklere mensub bireylerde meydana gelmektedir. Buna ilaveten sıvı retasyonu olarak da bilinen hamilelik, menapoz dönemlerinde, hipertansiyon, bağışıklık sistemi bozuklukları ve troid bezi rahatsızlıklarında da bu semptomlar görülebilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Bilekten kola uzanan ağrılar
- Avuç içinde yanma
- Kramp ve şişlik
- Diyabet
- Yaşa bağlı olarak kireçlenme veya yağ dokusuna bağlı çeşitli rahatsızlar
- Parmaklarda his kaybı veya uyuşma olarak görülebilir.
Hastalığın ilk döneminde elleri yumruk yapıp açmak, parmak uçlarının birbirine dokunması, parmakları açıp kapatma gibi çeşitli egzersizler gün içerisinde düzenli ve sık aralıklarla uygulanarak bilgisayar vb kullanımlara bir müddet ara verilerek teşhisin ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir.
Hastalar kendilerine erken teşhis koyabilirse bileğin sabit, doğru pozisyonlarda kullanılması, doktor desteği alınarak düzenli egzersizler ile kontrol altına alınabilecek bir hastalıktır. Hasta bilek ve çevresini zorlayacak hareketlerden kaçınması konusunda bilgilendirilmeli, el bileği ateli gibi tedaviyi destekleyecek tıbbi ürünler ile bileğe verilen baskı en aza indirgenmelidir. Uzmanların gerekli gördüğü takdirde bölgedeki ağrıyı ve iltihabı gidermek için ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Cerrahi müdahalelerin yanı sıra botoks ile karpal tünel tedavisi de gerçekleştirilebilir.