Yaşam Tarzı

En Güzel Konuşma Nasıl Yapılır?

En Güzel Konuşma Nasıl Yapılır?

Dinleyiciler üzerinde etkileyici bir izlenim bırakmak açısından güzel konuşmak son derece önemlidir. İnsanlar ister özel yaşamlarında olsun isterse sosyal ortamlarında olsunlar konuşmalarıyla var olurlar. Üzerine dikkatle düşünülmüş bir konuşma ise her ortamda kişiyi ön plana çıkarma gücünü içinde barındırır.

Öyleyse yapılacak konuşmanın en ilgi uyandıran ve en güzel konuşma olması nelere bağlıdır?

En güzel konuşma yapmanın adımları;

Ön Hazırlık Yapmak

En güzel konuşmayı yapmak için öncesinde mutlaka üzerinde çalışılmış, ana hatlarıyla ortaya konmuş bir metin olmalıdır. Yapılması planlanan konuşmanın hazırlıksız sunulması düşünülüyor olsa bile başlıklar halinde giriş, devamındaki başlıklar ve sonuç kısmı üzerinde öncesinden pratik yapılmalıdır.

Kısa Cümleler Kurmak Dinleyiciyi Takip Etmek

Uzun cümleler hata yapma oranını da içinde barındırmaktadır. Bununla beraber kısa cümlelerin dinleyicilerin daha çok dikkatini ve ilgisini çektiği, uzun cümlelerden daha kolay sıkıldıkları bilinmektedir.

Yapılan konuşmada dinleyicinin duygu durumunun da takip edilmesi en güzel konuşmanın yapılabilmesi açısından son derece önemlidir. Bakışlarıyla konuşmanın akışında beden dilinden destek verdiği fark edilen bir dinleyiciyi konuşmaya dahil edilebilir.

Bununla beraber sıkılan dinleyicinin de dikkatten kaçmaması aynı şekilde önemlidir. Yapılan konuşma bu gibi dinleyicileri birkaç sözle de olsa dahil etmeye elverişli ise tercih edilmesi olumlu olacaktır.

Küçük Notlar Elde Olmalı

Dinleyici karşısında yalnızca bir kağıda bakarak okumak en güzel konuşmanın önünde önemli bir problemdir. Hiç not almadan çıkmak da mümkündür. Ancak hata yapma olasılığını en aza indirmesi açısından küçük bir not ile sahneye veya konuşmanın yapılacağı alanda bulunmak daha başarılı bir konuşmanın habercisidir.

Bu not kağıdına yalnızca başlıklara bakmak ve devamında doğaçlama devam etmek en güzel konuşmanın gerçekleşebilmesi için atılabilecek güzel bir adımdır.

Kendinden Bir Şeyler Katmak ve Beden Dili

Yapılacak konuşmada konuşmacının başından geçen bir deneyimden, ders çıkardığınız veya şahit olduğunuz hikayelerden bir şeyler katmak da en güzel konuşmanın yapılabilmesi için tavsiye edilen bir adımdır.

Bu durum hem dikkatleri daha çok arttıracak hem de bu hikayelerden çıkarılan sonucu dinleyenler konuşmacının kişisel gelişim ve konuşmacıya dair bir izlenim edinmiş olacaklardır. Bununla beraber dik bir duruş, etkili kullanılan jest ve mimikler ve ses tonunuz yapılan konuşmanın içeriğinden daha çok ilgi uyandıracaktır.

Süre

Zaman ayarlamasının iyi planlanması en güzel konuşmanın yapılabilmesi için olmazsa olmaz bir faktördür. Sürenin dinleyici kitlesi göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.

Örneğin hitap edilecek kesim çocuk grubuysa farklı, bir yetişkin grubuysa farklı olması gerekmektedir. Dinleyici kesimin dinleme kapasitesi, ilgilerinin hangi noktadan sonra dağılabileceğini öngörmek son derece önem arz etmektedir.

Video ile Tekrar

Tüm bu adımlara dikkat edilerek hazırlanmış bir konuşmanın pratiğinin yapılması açısından konuşmacının öncesinde bir videoya çekmesi ve yine öncesinde kendisini kendisi değerlendirmesi son derece önemlidir.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu