Sağlık Haberleri

Meme Kanserinde Mamografi’nin Önemi

Meme Kanserinde Mamografi'nin Önemi

Sağlık birimlerinden bir tanesi olan Radyoloji alanında ve meme kanseri teşhisinde kullanılan bir teşhis yolu olan mamografi aslında X ışını kullanan bir çeşit röntgendir. Fakat normal röntgene kıyasla biraz daha farklı enerjiye sahip, filtre edilmiş X ışınları ve küçük odak boyutu sayesinde detaylı, çözünürlüğü yüksek görüntüler alınır.

 

Nasıl uygulanıyor?

 

Meme kanseri tedavisinde erken tanı çok önemlidir ve bu kanserde en erken teşhisi etkili bir biçimde yapan alet mammografidir. Mamografi tetkiki, meme dokusu plastik bir baskı aletiyle film kasetinin bulunduğu bölüm arasına sıkıştırılıp sabitleştirilerek gerçekleştirilir. Son yıllarda kadınlarda ortaya çıkan meme (göğüs) kanserinde, Mamografi büyük bir önem taşır.

Mamografi

Mamografi meme kanseri teşhisinde çok önemlidir çünkü; meme kanserinin en erken bulgusu olan küçük kireçlenme odaklarını gösterebilen tek görüntüleme metodudur. Meme kanserini başlangıç aşamasında yakalamak önemlidir. Göğüste bulunan kitlenin büyüyüp ele gelecek şekilde kitle ya da meme cildinde değişiklik oluşturması, elle veya gözle hasta tarafından farkedilmesi, kanserin başlamasından sonraki uzun yıllara denk gelir. Yani bu aşamaya gelmiş bir meme kanserinin oluşması için üstünden uzun yıllar geçmesi gerekir.

Ülkemizde kadınlarımız bu konuyla ilgili gün geçtikçe bilinçlenmeye başladıkları için, kontrol amaçlı çektirilen mamografi oranı gün geçtikçe yükselmektedir. Gelişmiş ülkelerde ise, 40 yaşını aşmış her kadın rutin olarak mamografi çektirerek, meme kanseri taraması yaptırmaktadır.

 

Ne sıklıkta uygulanmalı?

 

Şikayetleri olmayan kadınlar bile 35-40 yaşlarında temel oluşturacak bir mamografi çektirmelidirler. Bu 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl düzenli olarak yapılması gereken rutin kontroller halini almalıdır. Kontrol amaçlı mamografi çektiren bayanların, bir önceki mammografi filminide yanlarında bulundurmaları gerekir. Böylece eski filmle, yeni çekilen mamografi arasında, olası değişimler farkedilebilir.

 

35 yaşının altındaki kadınlarda meme dokusunda süt bezleri daha yoğun olduğu için mammografi yeterli olmaz. Bu yaş grubunda meme kanseri görülme olasılığı daha azdır. Mammografi, özel bir şikayeti olmayan, genç bayanlarda, radyasyon verilmesi ve tanısal değerlerin düşük olması sebebiyle rutin bir şekilde uygulanmaz. Genç bayanlarda meme sorunlarının tanısında ultrasonografi genellikle yeterli olur.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu