Bazı insanlar yemek yedikten sonra daha az belirgin rahatsızlık semptomlarına sahip olabilirler ve bu belirtileri hazımsızlığa ya da sindirim sisteminin tembelliğine bağlayabilirler. Ancak birçok karın ağrısı çok ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Çin de Capital Medical Üniversitesi araştırmacıları genel cerrahi bölümü, hastalığınızın nedenini bulmanıza yardımcı olmak için birkaç yaygın post-prandial yöntem geliştirdiler. Siz de doktora görünmeden önce mide hastalıklarınız hakkında bilgi edinmek için kendi kendinizi muayene edebileceksiniz.
Kendi kendine muayene
Karın ağrısına eşlik eden semptomlardan biri kusma titreme ve yüksek ateş ise akut gastroenterit veya akut dizanteri olduğunuzdan şüphe edebilirsiniz. Yemek yedikten hemen sonra ishal kabızlık, sulu ishal, mukuslu kabızlık, şişkinlik varsa irritabl bağırsak sendromunu düşünebilirsiniz. yemek sonrası karın ağrısı, veya mide bulantısı, kusma Semptomları uzun süre devam ederse, mide ülseriniz olabilir. Duodenal ülserler veya inflamasyon olabilir.
Gözlemleyin
Yemekten sonra beliren aşırı gaz dolgunluk asidin ağza çıkması yani geri akış, iştahsızlık, progresif kilo kaybı, göz sulanması kronik gastrit, mide kanseri, özellikle de kronik atrofik gastrit olarak düşünülebilir. Yemekten sonra sternum bloke olduğunda, duraklamalar, ağrı ve hafif olduğunda hastanın özofagit, özofagus divertikülü veya erken özofagus kanserine sahip olabileceğinizi düşünebilirsiniz. Karın ağrısı yemeklerden sonra, sık sık mide bulantısı, kusma ve hatta kan kusma şeklinde ise anemi, kilo kaybı, iştah kaybı mide kanserine işaret edebilir. Bir öğünden sonra rahatsızlık hissederseniz, erken teşhis, erken tanı ve erken tedavi için doktora görünmeniz gerekir.
Şişkinlik Tedavisi Nasıl Yapılır
Şişkinliğin tedavisi bakım gerektirir, kişi kendine dikkat etmeli yediklerine ve içtiklerine özen göstermelidir. Hangi yemekten sonra şişkinlik ortaya çıkıyorsa o yemekleri not etmeli ve bir daha o yemekleri yememelidir. Dinlenme daha az stres ve egzersiz de şişkinliği gideren yardımcı önlemlerdir. Şişkinlik tedavisi için kullanılan çoğunlukla prokinetik ilaçlar alışkanlık yaparlar ve bağırsakların tembelleşmesine neden olurlar. Vücut bu ilaçlara bağımlı olabilir. Bağırsak florası düzenleyicileri Lactobacillus tabletleri, süt enzimleri ve diğer bağırsak florasını düzenleyiciler, hazımsızlık için uygundur, abdominal distansiyonun neden olduğu anormal fermantasyonu önler. Gastrointestinal sindirim sistemi günlük olarak iyi hazırlanmış bir beslenme programı ile düzeltilebilir zihinsel stres ve yeme bozukluklarının neden olduğu gastrointestinal rahatsızlık için iyi bir sağlık hizmeti alınabilir. Kronik gastrit, mide ve duodenal ülser embolisi üzerine iyi adjuvan tedavi etkileri vardır ve mide hastalıklarının nüksetmesini önlemek ve gastritin neden olduğu karın ağrısını gidermek için özellikle uygundurlar.