Migren

Migren

Migren ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrısı tipidir. Sebebinin tedavi edilmemiş sinüzit olduğu düşünülmektedir. Migren öylesine bir baş ağrısı değildir. Nörolojik bir hastalıktır. Yurdumuzda 100 kişiden 16′sında migren rahatsızlığı vardır. Orta veya şiddetli ağrılar şeklinde kendini gösterir. Atakları 4 ile 72 saat arasında değişir. Kişinin normal aktivitelerini engeller. Baş ağısı zonklayıcıdır bazen nabızla birlikte hissedilir. Başın tamamında ağrı olabileceği gibi belirli bir kısmında da görülebilir. Bulantı, kusma, aşırı gürültü ve ışıklı ortama hassasiyet hissedilir. Bazı zamanlar ağrı o kadar şiddetli olur ki hasta karanlık bir oda ve sadece uyumak ister. Hasta ağrı geçtikten sonra kendini normal hisseder ancak bir sonra ki migren atağı endişesini taşır. Kadınlarda daha fazla görülür.

Migrenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat beyin kan damarları ve sinir uyarısı ileten kimyasal maddelerdeki değişimlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Kalıtımsal olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Fakat araştırmalar gösteriyor ki anne veya babadan herhangi birinde migren varsa çocukta görülme olasılığı %40′tır. Her ikisinde de varsa bu oran %75′ çıkar. Kadınların adet döneminden önce östrojen hormon miktarında ki azalma yüzünden migren ağrısı görülebilir.

Bazı yiyecekler; peynir, çikolata yoğurt, incir, sosisli sandviç, sucuk, salam, katkı maddeleri migreni tetikler. Bunun yanında kahve, çay, meşrubat gibi kafeinli içecekler, alkollü içeceklerde migreni tetikler. Bazı ilaçlar, duygusal git gel sorunları, yaşam tarzında ani değişimlerde bu faktörler arasındadır.

Migren Belirtileri

Baş ağrılarını başlangıçta migrenden ayırmak zor olabilir. Migren ataklarını, normal baş ağrısından ayıran faktörler şunladır:
· Orta şiddette ve şiddetli ağrı
· Bu ağrılara bulantının ve kusmanın eşlik etmesi
· Ağrı hareketle artar
· Ağrı asıl olarak tek taraflıdır
· Işığa ve sese duyarlılık (bazen kokuya duyarlılık)
· Zonklayıcı, nabız gibi atan ağrı

Ağrıdan önce parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzaklı çizgiler, görme kaybı gibi değişiklikler içeren bir devre olur. Kollarda ve bacaklarda uyuşmalar görülür. Fakat bu belirtilerin migren belirtisi olup olmadığına doktorunuzun karar vermesi en doğrusudur.

 

Migren Tedavisi:

Tedavisi için birçok seçenek söz konusudur. Sık atak geçiren migren hastaları için doktorlar öncelikle ilaç tedavisi uygular. Doktor kontrolü altında ve dediği şekilde uygulanan ilaç tedavisi sayesinde migren atakları ve şiddeti azalır. İlaç dışı tedavi yolları da mümkündür. Fakat bu tedaviler de ilaçla desteklenmektedir. İyi bir tedaviyle migreni sorun olmaktan çıkarabilir, günlük yaşamda verdiği sıkıntıları asgariye indirebiliriz.

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version