Burun, oksijenin vücudumuza giriş noktasıdır ve bu kısımda ısıtılmaktadır. Bu kısımda havada olan bazı tozlardan ve mikroplardan korunmamızı sağlayan çeşitli tüyler vardır. Nezleye, çoğu zaman burna ve soluk borusu kısımlarına geçen zararlı virüsler sebebiyet verebilmektedir. Tabi bunun farklı sebepleri ve tetikleyicileri de olabilmektedir. Solunum yolu ile vücuda alınmakta olunan virüsler burun mukozasına geçmektedir. Kuluçka süreleri ise tam olarak 3 gün sürmektedir. Burnunuza yerleşen virüsler, bu kısmın hızlı bir şekilde tıkanmasına sebebiyet vermektedir. Vücut ise bu virüsleri uzaklaştırabilmek için çeşitli tepkilere girmektedir. Bu tepkiler ise hapşırma, burun akıntısı ve bazı belirtilerdir.
Nezlenin Belirtileri Nelerdir?
Nezle belirtilerine gelecek olursak hastalnan kişinin iştah kaybı meydana gelir ve beslenme anında zortluklar çeker. Nefes alıp vermesinin hızlı ve çok zor olduğu görülebilmektedir. Ateş ise hafif derecede yükselebilmektedir fakat nezle hastalığında ateş çok yükselmez. BU nedenle ateşin fazla olmaması da çoğu zaman hastaları yanıltabilmektedir. Yine kötü durumlarda da eğer hastalar bebekler ise ağızları kuruyabilir ve güçsüzleşebilirler. Nezleyi kendi başınıza tedavi edebiliyorsunuz ancak dikkatli olmalısınız. Çünkü nezle aşırı derece de ciddi seyreden bir hastalık türü değildir. İlaçö alırken yine komşu tavsiyesi ile değil de doktor tavsiyesi ile almanız oldukça önem arz eder. Bu konuda yine hassas davranmalısınız. Bu hastalığın seyrindeyken ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara da başvurabilirsiniz.
Bebeklerde Nezle
Bebekler için de yapılabilecek ek unsurlar olabilmektedir. Öncelik olarak emzirme döneminde olan bebeklerde emzirme sıklığı yükseltilebilmektedir ve bu hastalığın tedavisine de önemli derecede yardımcı olmaktadır. Nezle hastalığından korunabilmek için her gün meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeniz çok önemlidir. Alkol kullanmamalı ve bu dönemde sigaraya da başvurmamalısınız. Yine bol oksijenli ortamlarda bulunmanızda önemlidir. Düzenli egzersizler yapmanız da oldukça faydalıdır ancak egzersizler çok yorucu derecelerde olmamalıdır. Kalabalık ortamlarda fazla bulunmamalısınz. Eğer siz hata iseniz çevrenizdekilere de bulaştırmamak için elinizden geleni ardına koymamalısınız ve işe gitmemeli, toplum içerisine girmemelisiniz. Yine çoğu zaman sıkça yapılan bir hata olarak başka kişilerin mendillerini de asla kullanmamanızda fayda vardır. Eğer nefes almada zorlanıyorsanız, ateş dereceniz de normalin üzerindeyse ve balgamlı öksürüğünüz de var ise mutlaka doktora başvurmanızda önem vardır. Ayrıca yine uzun süren nezle durumlarında da hekime başvurmalı ve tedaviyi hızlandıracak ilaçlara sahip olmalısınız.