Hamilelik Dönemi

Ovülasyon Dönemi Nedir? Nasıl Takip Edilir?

Ovülasyon Dönemi Nedir? Nasıl Takip Edilir?

 

Tıp dilinde ovülasyon olarak adlandırılan dönemin halk arasında adı yumurtlama dönemidir. Yumurtlama dönemi ergenlik ve menopoz dönemi arasında olan ve her sağlıklı kadında olan bir durumdur. Yumurtlama, rahim içerisinde bulunan yumurtaların her ay olgunlaşarak birer tane olmak üzere, bir tür kanal olan fallop tüplerine bırakılmasına verilen isimdir. Her kadında iki ayrı fallop kanalı ve iki ayrı yumurtlama merkezi bulunur ve her ay bir tanesinden yumurta olgunlaşır ve kanala geçer.

Yumurtlama Dönemi Takibi Nasıl Yapılır?

Her kadında farklılık göstermek ile birlikte ortalama olarak her 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsü içerisinde, hormonların etkisi ile olgunlaşarak fallop tüplerine yumurta bırakılır. Tahmini olarak 21 ile 35 gün arasında adet kanaması görülmesi ile yumurtlama günü adet kanaması görüleceği günden 14 gün önce olacaktır.

Bu durumda kişilerin iki adet arasındaki gün sayısını kesin olarak bilmesi kesin olarak yumurtlama gününün hesaplanması açısından önemlidir. Örneğin 30 günde bir adet gören bir kadının yumurtlama günü 30 dan 14 çıkararak hesaplanır. 30-14=16 yani adet başlangıcından itibaren 16. Günde yumurtlama gerçekleşecek demektir.

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta hücresi kanal içerisinde yaklaşıl 5 gün canlı kalmaktadır. Yumurtlama dönemi özellikle gebelik düşünen kadınlar için önemlidir. Yumurtlama günü takibi konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız yumurtalara gününü sizin için hesaplayan ve bu günlerde size bildirim gönderen uygulamalar mevcuttur. 5 gün canlı kalan yumurta hücresi ve bu beş günü takip eden 24 saat içerisinde sperm hücresi ile buluşursa başka bir engel olmadığı müddetçe gebelik gerçekleşir.
Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama dönemi belirtileri kişiden kişiye değişir. Kimisinde yoğun belirti görülürken kimisinde hiç belirti görülmez. Bu belirtiler genellikle; karın ağrısı, vajinal akıntıda artış, lekelenme şeklinde kanama, vücut sıcaklığında artış, tat ve kokulara karşı hassasiyet, karında şişlik ve memelerde hassasiyet, cinsel istekte artış ya da rahim ağzında gevşeklik şeklinde görülebilmektedir. Ayrıca rahimde 24 saatten fazla canlı kalan silerim hücresi yumurtlama dönemi dışındaki birlikteliklerde de yumurtayı dölleyebilir ve gebelik oluşturabilir.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu