Semizotunun Faydaları

Semizotunun Faydaları

 

Semizotu, bir zamanlar Hindistan’a ve Asya alt kıtasına yerli bir otsu yapraklı sebzedir. Ayrıca, pusley, pigweed, purslane olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri’nin her yerinde bulunan ortak bir ot. Bakkal koridorlarında henüz bir aramayı bulamayacak olsanız da, tek yapmanız gereken, bitkinin tipik yassı sapları, etli gözyaşı yaprakları ve bahçenizdeki sarı çiçekler için boncuklu bir göz tutmaktır. Semizotu, diğer bitkilerden daha az su ve toprak besin maddesi gerektirdiğinden kolayca büyümeye eğilimlidir. Asya ve Avrupa’daki pek çok ülke, semizotu bitkisinin yapraklarını yemeklerinde kullanır. Gezici bitkilerin yaprakları ve sapları kalın ve biraz ekşi ve tuzlu tadı vardır. Küçük sarı çiçek tomurcukları da yenilebilir. Semizotu tohumları toz haline getirilebilir ve bitkisel çay karışımı olarak da kullanılabilir. Bir dahaki sefere pişirmek için ıspanak, lahana veya diğer yeşil yapraklı sebzeleri semtin peşinde yapabilirsiniz. Semizotu, salatalarınıza, sandviçlere, meyve sularına, çorbalara ve körüklere, yemeklerinize hafif bir biber ve tart tat eklemek için eklenebilir. Yemek için semizotu seçerken, yapraklarda yeşil veya sarı lekeler olmadığından emin olun. Yaprakları yıkayın ve pestisitleri ve kiri çıkarmak için soğuk akan suda tutun. Yaprakları çiğ yiyin veya hafifçe sote edin veya mümkün olduğu kadar çok besin maddesi tutacak şekilde buğulayın.

Semizotu otunun sağlık yararları etkileyici. Semizotu, 100gm’lik bir porsiyonda 400mg omega-3 yağ asidi alfa linolenik asidi (ALA) içerir. Beslenmenizde omega-3 yağ asitleri alımınızı arttırmak istiyorsanız, deniz uçağı balık yağı ile karşılaştırıldığında daha lezzetli ve vejetaryen bir seçenektir. Omega 3 yağ asitleri, sağlıklı bir kalp için ve kan basıncını ve kolesterolü düşürmek için gereklidir ve DEHB ve otizm belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ardılda bulunan yüksek miktarda ALA, beyin fonksiyonlarını da iyileştirebilir ve depresyon gibi ruhsal hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Semizotu aynı zamanda antioksidan güçleri için de değerlidir. Demir, kalsiyum, manganez, magnezyum ve potasyum gibi mineraller ile birlikte A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olmak, düzenli olarak seyreden köpeklerin tüketimi cilt sağlığını korumaya, bağışıklığı arttırmaya ve belirli kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. Bir fincan peşpeşe size günde önerilen günlük 450 mg magnezyum ödeneği sağlar. Vücuttaki uygun bir magnezyum dengesi, diyabet, astım, yüksek tansiyon ve migren gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Şiddetli kemiklerin ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olabileceğinden, takip edenlerde kalsiyum ve potasyum özellikle kadınlar için faydalıdır. Buna ek olarak, semizotu yağda ve kalorilerde düşüktür, bu da onu herhangi bir yemeğe hoş bir şekilde eklemektedir.

Hamileyseniz, otun uterus kaslarının kontraksiyonunu yapabildiğinden emin olun. Seyircinin bir başka yan etkisi, bazı insanlarda yapraklardaki oksalik asidin kristalleşmesi ve böbrek taşı oluşturmasıdır. İdrar yolunda taşa eğilimli iseniz, semizotu yemekten kaçınmanız tavsiye edilir. Oksalik asit bakımından zengin yaprak ve sebzeler, normal idrar miktarını korumak ve böbrek taşlarının oluşumunu önlemek için daha fazla su almasını gerektirir. Bunun dışında, seyredenleri tüketirken ortaya çıkabilecek başka bir kontrendikasyon veya komplikasyon yoktur. Unutmayın, eğer bitkiyi sağlık yararları için diyetinize dahil ediyorsanız, semizotunun (diğer bitkiler gibi) etkileri belirgin hale gelebilir. Otlar ilaç olarak değil, vücudunuzu güçlendirmek ve beslemek için bir yol olarak tedavi edilmemeli ve sağlığınızı kademeli olarak geliştirmelidir.

Facebook Comments Box
Exit mobile version